Οι εκπτώσεις ενοικίων δεν σώζουν

Οι εκπτώσεις ενοικίων δεν σώζουν

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες αναμένεται ότι θα είναι τα «λουκέτα» εμπορικών καταστημάτων κατά τον Σεπτέμβριο, καθώς οι περισσότεροι καταστηματάρχες περιμένουν την ολοκλήρωση της περιόδου των εκπτώσεων και της όποιας βελτίωσης των πωλήσεων σημειώσουν για να κατεβάσουν ρολά. Αιτία η κρίση και η συνεχής μείωση της κατανάλωσης που έχουν συρρικνώσει την αγορά, καθώς ακόμα και παρά τη συναίνεση πολλών ιδιοκτητών σε μείωση ενοικίου, τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων είναι πολλαπλάσια.

Σκληρές διαπραγματεύσεις

Σε κάθε περίπτωση, σχεδόν το σύνολο των καταστηματαρχών διαπραγματεύεται αυτήν την περίοδο τη μείωση των ενοικίων σε ποσοστά που ανέρχονται ακόμα και στο 70%, σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα. Οι έμποροι βασίζονται στο ότι οι ιδιοκτήτες δεν έχουν πολλές επιλογές, καθώς αν το ακίνητό τους μείνει χωρίς ενοικιαστή, δύσκολα θα υπάρξει αντικαταστάτης σύντομα και με ύψος ενοικίου ανάλογο του προηγούμενου χρήστη. Μάλιστα, όσο η κρίση βαθαίνει, οι μισθωτές γίνονται επιθετικότεροι απέναντι στις ζητούμενες εκπτώσεις, με τους ιδιοκτήτες να υποχωρούν σε πολλές περιπτώσεις και να συναινούν σε χαμηλότερα ενοίκια τουλάχιστον για την προσεχή διετία, με την ελπίδα ότι η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί. Ωστόσο, οι ειδικοί της αγοράς εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το αν η ανάκαμψη είναι εφικτή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, εκτιμώντας ότι τα ενοίκια θα παραμείνουν συμπιεσμένα τα επόμενα χρόνια, ενώ θεωρούν ότι είναι αρκετά πιθανή και η περαιτέρω υποχώρησή τους, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2012. Οπως σημειώνει έρευνα της Δανός/ΒΝΡ Paribas, o τζίρος στο λιανεμπόριο υποχωρεί με ρυθμό της τάξεως του 20%-40% στο κέντρο της Αθήνας, καθώς πέραν της κρίσης, όλο και μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης γίνεται πλέον στα εμπορικά κέντρα. Ετσι, τα έσοδα του The Mall κατά το πρώτο εξάμηνο υποχώρησαν μόλις κατά 9%. Οσον αφορά τα ενοίκια, από τις αρχές του χρόνου οι μειώσεις κυμαίνονται μεταξύ 10% και 20%, με το ενοίκιο στην οδό Ερμού να διαμορφώνεται πλέον σε 220 ευρώ/τ. μ. σε μηνιαία βάση, μια πτώση της τάξεως του 15% σε σχέση με τα τέλη του 2009.

Αντίστοιχα, τα κενά καταστήματα στις λιγότερο εμπορικές «πιάτσες» αγγίζουν πλέον το 25% με 30% του συνόλου, ενώ στα εμπορικότερα σημεία προσεγγίζουν το 20%, δείγμα των συνεπειών της κρίσης στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή