Τρεις έκτακτες εισφορές στο εκκαθαριστικό

Τρεις έκτακτες εισφορές στο εκκαθαριστικό

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φορολογική επιδρομή επιφυλάσσει το υπουργείο Οικονομικών ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβριο για εκατομμύρια φορολογούμενους που θα κληθούν να καταβάλουν τις έκτακτες εισφορές που έχουν αποφασιστεί.

Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου, όλες οι έκτακτες εισφορές θα συμπεριληφθούν σε ένα εκκαθαριστικό σημείωμα και ο υπόχρεος θα πρέπει να τις πληρώσει το πολύ σε έξι μηνιαίες δόσεις, με το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης να είναι τα 300 ευρώ.

Οι εισφορές αυτές (ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, έκτακτη εισφορά για Ι.Χ., πισίνες κ.λπ., καθώς και τέλος επιτηδεύματος) αφορούν σε περίπου 3 εκατομμύρια φορολογουμένων και το υπουργείο προσπαθεί να έχει στείλει τα πρώτα σημειώματα εντός του Αυγούστου. Απώτερος στόχος είναι οι πρώτες πληρωμές να γίνουν εντός του Σεπτεμβρίου, ώστε να καταγραφεί και μία ανοδική τάση στα έσοδα.

Πάντως, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα στην όλη αυτή διαδικασία. Στις βάσεις δεδομένων της δεν περιγράφεται ξεκάθαρα η κατάσταση κάθε υπόχρεου. Ετσι, θα στείλει σημειώματα ακόμα και σε αυτούς που εξαιρούνται (π.χ. άνεργοι) και στη συνέχεια θα πρέπει οι τελευταίοι να υποβάλουν αίτηση στην εφορία τους για νέα εκκαθάριση συνοδευόμενη από σχετική βεβαίωση του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Οικονόμου, η ΓΓΠΣ θα εκδίδει ένα ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα στο οποίο θα υπάρχουν ξεχωριστά το ποσό της κάθε εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος. Το ποσό της οφειλής θα βεβαιώνεται συνολικά και θα καταβάλλεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την κάθε μία να μην είναι κατώτερη των 300 ευρώ, πλην της τελευταίας.

Βάσει των όσων προβλέπονται στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού, εάν η εισφορά βεβαιωθεί μέσα στον Αύγουστο, θα καταβληθεί η πρώτη δόση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2011, η δεύτερη μέχρι 31 Οκτωβρίου, η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου, η τέταρτη 31 Δεκεμβρίου και ούτω καθεξής.

Εκπτωση

Να σημειωθεί ότι στην απόφαση προβλέπεται και έκπτωση, εφόσον το συνολικό ποσό καταβληθεί εφάπαξ και εντός της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης. Η έκπτωση ανέρχεται στο 5%, ακόμη κι αν πρόκειται για ποσά κάτω των 300 ευρώ.

Επίσης, εάν το συνολικό ποσό του εκκαθαριστικού σημειώματος που τελικά οφείλεται δεν υπερβαίνει 27 ευρώ αθροιστικά (τόσο για τον φορολογούμενο, όσο και για τη σύζυγο του), τότε δεν θα καταβάλλεται.

Ακόμη, στις περιπτώσεις που η ΓΓΠΣ δεν διαθέτει στοιχεία για την ορθή εκκαθάριση, τότε οι υπόχρεοι φορολογούμενοι, εφόσον διαπιστώσουν λάθος, κατά τη παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος, υποβάλλουν στην εφορία τους, είτε αίτηση για διαγραφή μέρους ή ολόκληρου του βεβαιωθέντος ποσού, είτε τροποποιητική δήλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή