Ξεκινάει η κύρωση των πρώτων δασικών χαρτών στην Αττική

Ξεκινάει η κύρωση των πρώτων δασικών χαρτών στην Αττική

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, αντί για τα μέσα Αυγούστου, αναμένεται τελικά να γίνει η κύρωση των τριών πρώτων δασικών χαρτών σε Μαραθώνα, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη, στα κομμάτια που δεν υπάρχουν αντιρρήσεις. Θα πρόκειται για νίκη τόσο από περιβαλλοντικής όσο και από αναπτυξιακής άποψης, καθώς η ολοκλήρωση των πρώτων δασικών χαρτών θα ανοίξει τον δρόμο για το -τόσο απαραίτητο- ξεκαθάρισμα των χρήσεων γης σε περιοχές μεγάλου ενδιαφέροντος, συμβάλλοντας στην προστασία του δασικού πλούτου, αλλά και στη δημιουργία υπόβαθρου για υγιή οικονομική δραστηριότητα.

Η ανάρτηση των τριών πρώτων δασικών χαρτών στη χώρα ξεκίνησε στις 18 Απριλίου και «έκλεισε» στις 20 Ιουνίου, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αντιρρήσεων για τους κατοίκους εξωτερικού. Σύμφωνα με τον νόμο Μπιρμπίλη (N. 3889/2010), οι δασικοί χάρτες κυρώνονται σε δύο στάδια: σε πρώτη φάση, 40 ημέρες μετά τη λήξη της διαδικασίας υποβολής αντιρρήσεων, ο χάρτης θα πρέπει να κυρωθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών στο κομμάτι που δεν εμφανίζει αντιρρήσεις και 10 ημέρες αργότερα να υπογραφεί από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας. Σε δεύτερη φάση, ο δασικός χάρτης συμπληρώνεται με τις υπόλοιπες περιοχές, μετά την εξέταση των αντιρρήσεων από τις ειδικές επιτροπές, σε διάστημα 4 μηνών.

Το διάστημα, ωστόσο, που ορίζει ο νόμος για την πρώτη φάση της κύρωσης έχει παρέλθει, χωρίς ο χάρτης να έχει φθάσει στα χέρια του περιφερειάρχη. Υπάρχει φόβος η δυναμική που έχει δημιουργηθεί να χαθεί και οι δασικοί χάρτες να μπουν για πολλοστή φορά στα συρτάρια; «Οχι», εκτιμά ο γενικός γραμματέας Δασών κ. Γιώργος Αμοργιανιώτης. «Υπάρχει όντως μια μικρή καθυστέρηση, αλλά είναι ασήμαντη. Στις αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο, οι χάρτες θα κυρωθούν. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η εξέταση των 2.956 αντιρρήσεων που κατατέθηκαν και αφορούν σε έκταση 21.216 στρεμμάτων».

Οι πέντε Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων έχουν στελεχωθεί ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει, θα εξετάζουν έως 600 αντιρρήσεις τον μήνα εκάστη. «Για να γίνει αυτό, ομαδοποιούνται σήμερα οι αντιρρήσεις που έχουν κοινά χαρακτηριστικά, λ. χ. βρίσκονται στην ίδια περιοχή. Η δουλειά αυτή γίνεται βέβαια για πρώτη φορά, οπότε θα δούμε στην πράξη πώς θα κυλήσει», λέει ο αρμόδιος γενικός γραμματέας. Ο κ. Αμοργιανιώτης, πάντως, αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει ρύθμιση για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε δάση. «Ο νόμος για τα αυθαίρετα τα εξαιρεί. Οσο ισχύουν οι συνταγματικές δεσμεύσεις, δεν μπορεί να γίνει καμία τέτοια ρύθμιση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή