Γερμανική παρέμβαση στη συμφωνία Ελλάδας και Φινλανδίας για τις εγγυήσεις

Γερμανική παρέμβαση στη συμφωνία Ελλάδας και Φινλανδίας για τις εγγυήσεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φρένο» βάζει η Γερμανία στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας, ώστε να συμμετέχει η τελευταία στο νέο πακέτο στήριξης της δεύτερης. Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες για την παροχή εγγυήσεων «πρέπει να εγκριθεί από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης», ανέφερε εκπρόσωπος του υπ. Οικονομικών της Γερμανίας χθες και συμπλήρωσε ότι «μία τέτοια διμερής συμφωνία δεν θα πρέπει να συναφθεί εις βάρος των υπολοίπων». Ταυτόχρονα, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ, αναφερόμενος στο ζήτημα, υποστήριξε ότι «χρειάζεται να υπάρξει διαπραγμάτευση». Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν χθες τον υπ. Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο να παραδεχθεί ότι «ξαναγυρίζουμε στην πολιτική αφετηρία της απόφασης της 21ης Ιουλίου». Την ίδια στιγμή, ο ξένος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, Μoody’s ανέφερε χθες σε έκθεσή του ότι η ενδεχόμενη σύναψη κι άλλων συμφωνιών τύπου Φινλανδίας θα μπορούσε να καθυστερήσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα και να επισπεύσει μια στάση πληρωμών, ενώ υποστήριξε πως θα επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική αξιολόγηση. Επίσης, σημείωσε ότι «η πιθανή ελληνοφινλανδική συμφωνία εγείρει ανησυχίες για τη θέληση ορισμένων επιτελών της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν μέτρα που ίσως αποδειχθούν απαραίτητα για τη διατήρηση της σταθερότητας της νομισματικής ένωσης». Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε πως «αυτή η επιφυλακτικότητα δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση στη Γαλλία και τη Γερμανία να υιοθετήσουν ισχυρότερα μέτρα». Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε, με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Φ. Μπαρουάν. Ο κ. Βενιζέλος έχει ήδη ζητήσει από τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη, αλλά και τους αρμόδιους παράγοντες, την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο θέμα αυτό. Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός, κάτι αντίστοιχο έχει ζητήσει και ο επικεφαλής της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών (IIF) κ. Τσ. Νταλάρα, με δική του επιστολή προς τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο κ. Ολι Ρεν και τον επικεφαλής του EuroWorking Group κ. Γκρίλι, στην οποία αναφέρει ότι «δεν νοείται να υπάρχουν αυτά τα προβλήματα» και πως «η Ελλάδα εξήντλησε την καλοπιστία και την αποτελεσματικότητά της».

Πάντως, οι διαφωνίες στην Ευρωζώνη συνεχίστηκαν και χθες. Η Ολλανδία εξέφρασε την αντίθεσή της σε μια διμερή συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Φινλανδία για την παροχή εγγυήσεων. Ο Ολλανδός υπουργός απέρριψε και τη «συμβιβαστική» πρόταση της Αυστρίας για παροχή εγγυήσεων σε χώρες με το σκεπτικό ότι «δεν είναι συμβατή με την αρχή της ίσης μεταχείρισης». Η Ισπανίδα υπ. Οικονομικών Ε. Σαλγκάδο υποστήριξε πως οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν μπορούν να αφήσουν την απαίτηση της Φινλανδίας για εγγύηση του δανείου της να εκτροχιάσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τη Φινλανδία οδήγησε χθες τον κ. Ε. Νοβότνι, μέλος του δ. σ. της ΕΚΤ, να εκφράσει την ανησυχία του ότι «δεν θα προχωρήσει όσο γρήγορα προσδοκούμε η έγκριση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια».

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών κ. I. Μίκλος δήλωσε πως «η ενίσχυση της χρηματοδοτικής ικανότητας του EFSF είναι ένα αμφιλεγόμενο και υψηλού κόστους βήμα από πολιτικής και οικονομικής πλευράς. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει άλλη καλύτερη επιλογή, δεν μένει παρά να το κάνουμε».

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε χθες ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσα στον Σεπτέμβριο είναι εξασφαλισμένη ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με την υπόθεση της Φινλανδίας και τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή