Αναγνώριση συντάξιμου χρόνου σε επικουρικά Ταμεία

Αναγνώριση συντάξιμου χρόνου σε επικουρικά Ταμεία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ασφαλισμένοι των φορέων και τομέων επικουρικής ασφάλισης, που συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο μπορούν στο εξής να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και στον επικουρικό φορέα – τομέα τους, συμπληρώνοντας τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο με αναγνώριση κάθε προϋπηρεσίας που συμπίπτει με συντάξιμο χρόνο στο Δημόσιο ή τον φορέα κύριας ασφάλισης. Αυτό διευκρινίζεται σε χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η οποία επισημαίνει ότι η απόφαση ισχύει και για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στα Ταμεία και μέχρι 5 Αυγούστου δεν είχε εκδοθεί απόφαση.

Διευκρινίζεται ότι η απόφαση αυτή αφορά ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται από φορέα κύριας ασφάλισης με καθεστώς ίδιο ή εξομοιούμενο με αυτό του Δημοσίου, καθώς και του τομέα «ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ» του ΤΑΥΤΕΚΩ σύμφωνα με τον νόμο 3232/2004. Δηλαδή αφορά τα ταμεία και τους τομείς: ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΥΑΠ, ΤΕΑΕΧ – ΤΕΑΥΠΣ, ΤΕΑΠΑΣΑ, ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ του ΤΑΥΤΕΚΩ. Οι ρυθμίσεις αυτές δεν έχουν εφαρμογή στους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται με τις προϋποθέσεις του κοινού καθεστώτος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ετσι, ο αναγνωριζόμενος χρόνος στον επικουρικό φορέα – τομέα αξιοποιείται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τον ίδιο τρόπο που αξιοποιείται στο Δημόσιο ή στον φορέα κύριας ασφάλισής τους, έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και στον επικουρικό τους φορέα με τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης του φορέα κύριας σύνταξης με τον οποίο θεμελιώνουν δικαίωμα στον κύριο φορέα ασφάλισής τους και να συνταξιοδοτούνται ταυτόχρονα τόσο από τον φορέα κύριας όσο και από τον φορέα επικουρικής ασφάλισης.

Στόχος της ρύθμισης είναι ο συντάξιμος χρόνος του Δημοσίου ή του φορέα κύριας ασφάλισης που αναγνωρίζεται στον επικουρικό φορέα – τομέα, να αξιοποιείται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τον ίδιο τρόπο που αξιοποιείται στο Δημόσιο ή στον φορέα κύριας ασφάλισής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή