Ερχονται τα «πολυ-σημειώματα» για τις έκτακτες εισφορές

Ερχονται τα «πολυ-σημειώματα» για τις έκτακτες εισφορές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η εφορία θα έχει χτυπήσει την πόρτα εκατομμυρίων ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, καλώντας τους να πληρώσουν τις έκτακτες εισφορές που έχουν θεσπιστεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) κ. Δ. Σπινέλλη, θα έχουν αποσταλεί έως τα τέλη Αυγούστου τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τις έκτακτες εισφορές σε 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε η πρώτη δόση να καταβληθεί μέσα στον επόμενο μήνα.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή των έκτακτων εισπρακτικών μέτρων που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι, ώστε να τονωθούν τα έσοδα και να στηριχθεί ο προϋπολογισμός που βρίσκεται εκτός στόχων. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει στο ίδιο εκκαθαριστικό που θα στείλει να περιλαμβάνονται τρεις έκτακτες εισφορές:

1. Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Η εισφορά αυτή θα κυμαίνεται από 1% έως και 4%. Από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ 1%, από 20.001 έως 50.000 ευρώ 2%, από 50.001 έως 100.000 ευρώ 3% και από 100.001 ευρώ και πάνω ο συντελεστής ανέρχεται στο 5%.

2. Ο φόρος επιτηδεύματος. Το εν λόγω τέλος για φέτος ανέρχεται στα 300 ευρώ για κάθε ελεύθερο επαγγελματία ή επιτηδευματία.

3. Η έκτακτη εισφορά για όσους κατέχουν πολυτελή Ι.Χ. (άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών), πισίνες, σκάφη αναψυχής κλπ.

Οσοι λάβουν το «ραβασάκι» από τη ΓΓΠΣ θα πρέπει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχουν καταβάλει την πρώτη δόση. Συνολικά, οι υπόχρεοι θα μπορούν να αποπληρώσουν το ποσό το πολύ σε έξι μηνιαίες δόσεις, με το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης να είναι τα 300 ευρώ.

Μέσα στον Αύγουστο, θα σταλεί η πρώτη παρτίδα των εκκαθαριστικών, καθώς τα νέα μέτρα αφορούν περίπου 3 εκατομμύρια φορολογουμένους. Εφόσον το συνολικό ποσό της οφειλής καταβληθεί εφάπαξ και εντός της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης, προβλέπεται έκπτωση που ανέρχεται στο 5%, ακόμη κι αν πρόκειται για ποσά κάτω των 300 ευρώ.

Πάντως, η ΓΓΠΣ αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο έχει να κάνει με την ελλιπή ενημέρωση των βάσεων δεδομένων της. Σε αυτές δεν περιγράφεται ξεκάθαρα η κατάσταση κάθε υπόχρεου. Στο πλαίσιο αυτό έχει αποφασιστεί να στείλει η ΓΓΠΣ σημειώματα ακόμα και σε αυτούς που εξαιρούνται (π.χ. άνεργοι) και στη συνέχεια θα πρέπει οι τελευταίοι να υποβάλουν αίτηση στην εφορία τους για νέα εκκαθάριση συνοδευόμενη από σχετική βεβαίωση του ΟΑΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή