ΣΗΜΕΡΑ

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λουκέτα σε 180.000 επιχειρήσεις – Θα χαθούν 250.000 θέσεις εργασίας

Ζοφερή είναι η έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (IME) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλήνων (ΓΣΕΒΕΕ) για την πορεία του κλάδου. Μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο προβλέπεται να βάλουν «λουκέτο» 183.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 100.000 μέχρι το τέλος του 2011. Αυτό σημαίνει απώλεια 250.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί) στο επόμενο δωδεκάμηνο. O αριθμός των επιχειρήσεων που μείωσαν τις ώρες και ημέρες εργασίας έχει αυξηθεί, ενώ σχεδόν 2 στις 10 επιχειρήσεις μείωσαν τις αποδοχές στο προσωπικό τους. Σε κάθε μία πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν 7 απολύσεις.

Σημαντική ώθηση στις εξαγωγές από τα βιομηχανικά προϊόντα

Δυναμική αύξηση εμφανίζουν οι ελληνικές εξαγωγές, η οποία δεν προέρχεται από τον συνήθη κλάδο των αγροτικών προϊόντων, αλλά από τα βιομηχανικά και πετρελαιοειδή προϊόντα. Συνολικά οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 40,4% το πρώτο εξάμηνο του έτους, φτάνοντας τα 10,5 δισ. ευρώ, έναντι 7,5 δισ. ευρώ το περυσινό εξάμηνο. Η εξέλιξη σε συνδυασμό με τη μείωση των εισαγωγών οδήγησε σε περαιτέρω μείωση του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου κατά 21,6% τον Ιούνιο συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Η μείωση αυτή αγγίζει το 29,6% σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου του έτους, συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή