ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Κολ: Δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη στήριξη της Ελλάδας

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό εξωτερικής πολιτικής Internationale Politik ότι αν ήταν εκείνος καγκελάριος κατά την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, δεν θα είχε συναινέσει σε αυτήν. «Εγιναν λάθη με την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, ωστόσο, τόνισε ότι «πλέον, αν δεν θέλουμε τη διάσπαση της Ευρώπης, δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη στήριξη της Ελλάδας». Προσέθεσε, πάντως, ότι υπό τη δική του ηγεσία, δεν θα είχε επιτρέψει επίσης στη Γερμανία να παραβεί τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κ. Κολ, η διάσωση υπερχρεωμένων κρατών-μελών, όπως η Ελλάδα, είναι κρίσιμη για το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως εκτίμησε, η Ευρώπη χρειάζεται στιβαρή δράση και ένα πακέτο διορατικών, έξυπνα ισορροπημένων και μη ιδεολογικών μέτρων ώστε να διασφαλισθεί η σταθερότητα του ευρώ.

Ο πρώην καγκελάριος κατηγόρησε την τρέχουσα εξωτερική πολιτική της Γερμανίας, εκτιμώντας ότι προκαλεί ερωτήματα στους φίλους και εταίρους μας. Ιδιαίτερα επικριτικός είναι για την έλλειψη ηγεσίας της χώρας κατά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. «Με κάνει να αναρωτιέμαι πού βρίσκεται η Γερμανία σήμερα και πού θέλει να πάει. Οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας στο εξωτερικό είναι φυσικό να κάνουν τις ίδιες ερωτήσεις», δήλωσε. Μάλιστα, χαρακτήρισε την πολιτική της Γερμανίας αναξιόπιστη, τονίζοντας ότι η Γερμανία δεν έχει υπάρξει αξιόπιστη δύναμη για πολλά χρόνια ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον 81χρονο πολιτικό, «αν δεν έχεις πυξίδα, δεν γνωρίζεις τι αντιπροσωπεύεις και πού πηγαίνεις και άρα δεν έχεις τη βούληση να ηγηθείς, τότε έχεις εγκαταλείψει τη συνέχεια της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής απλώς και μόνον διότι δεν καταλαβαίνεις από τέτοια πράγματα». Πρόκειται, βέβαια, για μία σαφή αιχμή προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Εξωτερικών Γκουίντο Βέστερβελε. Ο πρώην καγκελάριος στηλίτευσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν επισκέφθηκε τη Γερμανία, αλλά πολλές χώρες τριγύρω της.