ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση δεν πρέπει να «χαλαρώσει»

Να ρίξει τους τόνους αναφορικά με το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων μείωσης του ελλείμματος με την τρόικα, επιχείρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος. Ενόψει της άφιξης των υψηλόβαθμων στελεχών της τρόικας, που θα γίνουν συζητήσεις για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, τις αστοχίες στις προβλέψεις για την ύφεση, αλλά και για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να στείλει ένα μήνυμα σε εσωτερικό και εξωτερικό ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να «χαλαρώσει».

Αντιθέτως, πρέπει να επισπεύσει την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί. Το εάν τελικά θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση για τη μείωση του ελλείμματος ή όχι και τι αποτελέσματα θα έχει, φαίνεται πως θα το γνωρίζουμε μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, καθώς σύμφωνα με τον υποδιευθυντή Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέιβιντ Χόλεϊ, έως τότε θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας.

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε χθες ότι «την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν με την τρόικα τα μακροοικονομικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί τους πρώτους οκτώ μήνες του 2011 και επί τη βάσει αυτών προφανώς θα αξιολογηθούν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας». Με τον τρόπο αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει επαναδιαπραγμάτευση για την αλλαγή των στόχων.

Ομως, σημείωσε επίσης πως «ιδίως τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια πάρα πολύ λεπτή και σκληρή διαπραγμάτευση για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει διεθνώς και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να δημιουργηθεί η αίσθηση της χαλάρωσης».

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και της ενδεχόμενης αλλαγής του χρονοδιαγράμματος με μετάθεση για αργότερα της πώλησης εισηγμένων επιχειρήσεων, ο υπουργός ανέφερε ότι «στην πρώτη αυτή φάση των ιδιωτικοποιήσεων» -δηλαδή έως τον Σεπτέμβριο- περιλαμβάνονται «δικαιώματα και περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου τα οποία μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν με γρήγορες διαδικασίες, ενώ όπου συμμετέχει η παράμετρος της χρηματιστηριακής αξίας, θα διαμορφωθούν μηχανισμοί ενσωμάτωσης μελλοντικών αναβαθμίσεών της».