Τηλεδιάσκεψη για τις εγγυήσεις – Δεν κάνει πίσω η Φινλανδία

Τηλεδιάσκεψη για τις εγγυήσεις – Δεν κάνει πίσω η Φινλανδία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και τις αγορές να αμφισβητούν ολοένα και περισσότερο την ικανότητα της Ευρωζώνης να λύσει τα προβλήματά της, θα πραγματοποιηθεί και σήμερα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ζώνης του Ευρώ και με θέμα το ζήτημα των εγγυήσεων που απαιτεί η Φινλανδία από την Ελλάδα ώστε να συμμετέχει στο νέο πακέτο στήριξης. Μάλιστα, οι Financial Times (F.T.) ανέφεραν χθες ότι σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους στις συζητήσεις για τις εγγυήσεις υπάρχει και πρόταση να περιλαμβάνονται ακίνητα του Δημοσίου ή μετοχές ΔΕΚΟ και τραπεζών, καθώς και ότι αυτές οι εγγυήσεις θα μπορούσαν να δοθούν σε όσες χώρες τις ζητήσουν.

Η συνεδρίαση αυτή έρχεται την στιγμή που η Φινλανδία επιμένει στη θέση της για τις εγγυήσεις και το κλίμα στις αγορές επιδεινώνεται διαρκώς. Την ίδια ώρα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg σημείωνε χθες ότι εάν δοθούν τελικά εμπράγματες εγγυήσεις (collateral) στην Φινλανδία ή κάποια άλλη χώρα, τότε είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε χρεοκοπία η χώρα. Το πρόβλημα αυτό φαίνεται πως είχε ξεπεραστεί με τη συμφωνία που είχαν καταλήξει οι δύο χώρες, αλλά πλέον όλα είναι και πάλι ανοικτά.

Χθες, η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, υποστήριξε πως η στάση της χώρας της δεν έχει αλλάξει όσον αφορά το αίτημα παροχής εγγυήσεων από την Ελλάδα και συμπλήρωσε ότι «δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη» στα άλλα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, αφού είχαν διατυπωθεί και συμπεριληφθεί στα πρακτικά δύο συνόδων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ίδια ώρα, όμως, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες θα απορρίψουν τη συμφωνία Ελλάδας – Φινλανδίας για τις εγγυήσεις και ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Β. Σόιμπλε, ξεκαθάρισε σε βουλευτές της συμπολίτευσης ότι το ενδεχόμενο να δοθούν εγγυήσεις στη Φινλανδία δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Στην παροχή εγγυήσεων επιμένει πάντως, εκτός από τη Φινλανδία και η Αυστρία. Η υπουργός Οικονομικών της χώρας, κ. Μαρία Φέκτερ ανέφερε πως το κόστος της παροχής εξασφαλίσεων είναι μικρό και συμπλήρωσε πως «συνεισφέραμε σχεδόν με 40 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε την έκθεση των τραπεζών στις μεγάλες χώρες. Ο συμβιβασμός για τις μικρές χώρες ίσως αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ».

Μέσα στο κλίμα αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα των F.T., συνεδριάζουν σήμερα -για πολλοστή φορά- οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ το κλίμα στις αγορές επιδεινώνεται. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων βρέθηκε χθες στο 18,4%, με τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας και της Γερμανίας (spread) να ανέρχεται στις 1.640 μονάδες βάσης. Επίπεδο που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Επίσης, η απόδοση των 2ετών ομολόγων αυξήθηκε περαιτέρω χθες και έφτασε στο 46,38%, από περίπου 45% προχθές.

Την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, κ. Ολι Ρεν και ο προεδρεύων του Συμβουλίου EcoFin Πολωνός υπουργός Οικονομικών, Γιάτσεκ Ροστόφσκι. Να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Οικονομιών κ. Ευ. Βενιζέλο, να έχει στείλει επιστολή στον κ. Ρεν για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή