Οικονομικά μεγέθη εξαμήνου προ… κρίσης για τις ΑΕΕΑΠ

Οικονομικά μεγέθη εξαμήνου προ… κρίσης για τις ΑΕΕΑΠ

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η αγορά γραφείων να διανύει και αυτή μία από τις δυσκολότερες περιόδους των τελευταίων ετών, καθώς οι περισσότερες εταιρείες προχωρούν σε περικοπές των λειτουργικών τους εξόδων και σε συγκέντρωση δραστηριοτήτων σε όσο το δυνατόν μικρότερους χώρους, μακριά από σημεία προβολής, ωστόσο, οι εισηγμένες επενδυτικές εταιρείες ακινήτων φαίνεται πως έχουν κατορθώσει να θωρακίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους απέναντι στην κρίση. Παράλληλα, έχουν, σε μεγάλο βαθμό, ξεπεράσει και τις αρνητικές συνέπειες από τη μείωση της αποτίμησης των ακινήτων, καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι αξίες τείνουν να σταθεροποιηθούν, τουλάχιστον στα πιο σύγχρονα ακίνητα με εγγυημένους μισθωτές. Διαθέτοντας και ρευστότητα, είναι δεδομένο ότι οι εταιρείες θα κινηθούν για την απόκτηση νέων ακινήτων έως τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου, η Eurobank Properties κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 8,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 3,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η βελτίωση της κερδοφορίας ήταν αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης του φόρου εισοδήματος από 5,1 εκατ. ευρώ πέρυσι σε 1 εκατ. ευρώ φέτος, καθώς τα περυσινά αποτελέσματα είχαν επιβαρυνθεί με πρόβλεψη για έκτακτη εισφορά της τάξεως των 4,3 εκατ. ευρώ. Εάν είχε πραγματοποιηθεί αντίστοιχη πρόβλεψη και φέτος, τότε τα αποτελέσματα θα είχαν επιβαρυνθεί με 1,8 εκατ. ευρώ περίπου. Ενας πρόσθετος λόγος ήταν ο περιορισμός των ζημιών από την αναπροσαρμογή του επενδυτικού χαρτοφυλακίου ακινήτων της Eurobank Properties στις εύλογες αξίες, καθώς κατά το φετινό εξάμηνο διαμορφώθηκαν σε 11,83 εκατ. ευρώ, έναντι 18,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Επιπλέον, θετικά στην κερδοφορία επέδρασε και η βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, η οποία ανήλθε σε 21 εκατ. ευρώ έναντι 20,6 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη μικρή άνοδο των εσόδων από ενοίκια σε 22,2 εκατ. ευρώ, από 22 εκατ. ευρώ (+0,7%), αλλά και της σημαντικής μείωσης των λειτουργικών δαπανών σε 2,73 εκατ. ευρώ, έναντι 3,41 εκατ. ευρώ, απόρροια της συνεχιζόμενης προσπάθειας μείωσης και εξορθολογισμού του κόστους που ακολουθεί η εταιρεία.

Σημειώνεται πως τα διαθέσιμα της εταιρείας διαμορφώνονται σε 144 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά δάνεια σε 88 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για να κινηθεί επιθετικότερα στην αγορά, προς αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, αναμένονται περαιτέρω πιέσεις στα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται σε υψηλής εμπορικότητας δρόμους, αλλά και στα δεύτερης κατηγορίας γραφεία, δηλαδή όσα είναι χαμηλότερων προδιαγραφών και βρίσκονται σε δευτερεύοντες δρόμους. Κατά την ίδια, το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα προσφέρει ελκυστικές επενδυτικές προτάσεις.

Βελτίωση κατέγραψαν τα οικονομικά αποτελέσματα και της Trastor (πρώην Πειραιώς ΑΕΕΑΠ), καθώς κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η εταιρεία επέστρεψε στην κερδοφορία καταγράφοντας ενοποιημένα καθαρά κέρδη της τάξεως των 0,69 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 2,64 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η θετική αυτή μεταβολή οφείλεται τόσο στη συγκράτηση των δαπανών κατά την τρέχουσα περίοδο, καθώς και στην αναπροσαρμογή των αξιών των επενδυτικών ακινήτων του χαρτοφυλακίου της (μείωση αξίας κατά 1,77 εκατ. ευρώ έναντι μείωσης 5,02 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).

Αντίστοιχα, τα συνολικά έσοδα από μισθώματα διαμορφώθηκαν σε 3,37 εκατ. ευρώ από 3,88 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 13%. Ωστόσο, οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 23% και δεν ξεπέρασαν τα 0,82 εκατ. ευρώ, έναντι 1,06 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην εφαρμογή προγράμματος ελέγχου και μείωσης των λειτουργικών δαπανών.

Οσον αφορά την αξία των ακινήτων, αυτή ανήλθε σε 95 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, έναντι 97,24 εκατ. ευρώ που βρισκόταν στα τέλη του 2010. Τα δε μακροπρόθεσμα δάνεια του ομίλου ανέρχονται σε 7,44 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τα διαθέσιμα της Trastor διαμορφώνονται σε σχεδόν 9 εκατ. ευρώ, ποσό που προσφέρει κάποια περιθώρια ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου, ιδίως από τη στιγμή που οι αξίες των ακινήτων ακολουθούν σταθερά πτωτική πορεία, ανεβάζοντας έτσι και τις αποδόσεις. Αυτό, άλλωστε, επισημαίνει και η διοίκηση της Trastor σε σχετική ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι η εταιρεία θα εκμεταλλευθεί τις επενδυτικές ευκαιρίες που αναμένεται να εμφανιστούν, με όρους που αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η εταιρεία θα στοχεύσει και στην πώληση μη στρατηγικών ακινήτων με σκοπό την επανεπένδυση των εσόδων της σε πιο αποδοτικά ακίνητα. Ηδη τον προηγούμενο Απρίλιο, η Trastor πώλησε πρατήριο καυσίμων στη Καλαμάτα έναντι 380.000 ευρώ και μέσα στον Ιούλιο του 2011 πώλησε διατηρητέο κτίριο γραφείων/καταστημάτων στην Κοραή 5 στην Αθήνα έναντι 14,51 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή