Η αξιολόγηση της BlackRock για τις ιρλανδικές τράπεζες

Η αξιολόγηση της BlackRock για τις ιρλανδικές τράπεζες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από τις ελληνικές τράπεζες, η BlackRock Solutions ήταν υπεύθυνη για την αξιολόγηση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών της Ιρλανδίας. Ο κλάδος της BlackRock που ειδικεύεται στην αξιολόγηση «δύσκολων να πωληθούν» δανείων εκλήθη να αποτιμήσει το ενεργητικό επτά τραπεζών της χώρας, ως μέρος της επαναξιολόγησης της κεφαλαιακής τους επάρκειας, σε μία άσκηση που ήταν κρίσιμη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, βέβαια, σηματοδότησε και τη συρρίκνωσή του, με σημαντικές πωλήσεις ενεργητικού, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ως μέρος του προγράμματος στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, η κεντρική τράπεζα της χώρας συμφώνησε να μειώσει το μέγεθος του δανειακού της χαρτοφυλακίου με τη «σταθερή απομόχλευση» του ιρλανδικού τραπεζικού κλάδου. Το Μνημόνιο καθορίζει τη μείωση στο μέγεθος του χαρτοφυλακίου των τραπεζών ώστε να επιτύχουν ένα πιο βιώσιμο λόγο δανείων προς καταθέσεις μέχρι το 2013. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητήθηκε από τις τράπεζες να προσδιορίσουν τις περιφερειακές δραστηριότητές τους και να τις πωλήσουν.

Τα αποτελέσματα των υπολογισμών της BlackRock Solutions αποκάλυψαν μία «μαύρη τρύπα» ύψους 24 δισ. ευρώ. Η ανακοίνωσή τους, πάντως, μάλλον προκάλεσε ανακούφιση, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν ότι οι εκτιμήσεις της ήταν υπερβολικά απαισιόδοξες. Η ίδια η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας θεώρησε την προσέγγιση της BlackRock προσεκτική, τονίζοντας ότι οι εκτιμήσεις της για τις ζημίες των τραπεζών δεν είναι πιθανό να επιβεβαιωθούν.

Οπως γράφει χαρακτηριστικά στη σχετική έκθεση, «είναι μόνο μία συνεισφορά που έχει σχεδιασθεί ώστε να διασφαλίσει ότι οι σχετικές κεφαλαιακές αυξήσεις των τραπεζών θα πείσουν την αγορά ότι είναι αρκετές ώστε να καλύψουν ακόμη και ακραίες, μη πιθανές ζημίες». Μεταξύ άλλων, στην περίπτωση της Ιρλανδίας το δυσμενές σενάριο υπό το οποίο αξιολογήθηκαν οι τράπεζες περιλαμβάνει τη μείωση των τιμών των ακινήτων κατά 60% από το υψηλότερο επίπεδό τους, ανεργία της τάξης του 16% και αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Εκτός από την αξιολόγηση από έναν ανεξάρτητο εκτιμητή, βέβαια, το πρόγραμμα στήριξης της Ιρλανδίας προέβλεπε επίσης πωλήσεις ενεργητικού και πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις κεφαλαίων, ικανές να καλύψουν μεγαλύτερες ζημίες από αυτές που είχαν υπολογιστεί μέχρι πρότινος από τις τράπεζες αλλά και από τα πρώτα τεστ κοπώσεως. Στην περίπτωση της Ιρλανδίας, ήταν τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου -και η ανάληψη των υποχρεώσεών τους από το κράτος- που ανάγκασαν την χώρα να καταφύγει σε ένα διεθνές πακέτο στήριξης ύψους 85 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε την ενδεδειγμένη ανακεφαλαιοποίηση κάθε τράπεζας στη βάση των προβλέψεων της BlackRock, καθώς και περαιτέρω υπολογισμών για τα αναμενόμενα έσοδα, δαπάνες και τα σχέδια απομόχλευσης των τραπεζών.

Η BlackRock Solutions ξεκίνησε ως υπηρεσία της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων BlackRock πριν από περίπου μία δεκαετία, και ειδικεύεται στην αποτίμηση χαρτοφυλακίων ομολόγων, ιδιαίτερα εκείνων που συνδέονται με τα στεγαστικά δάνεια. Της υπηρεσίας, η οποία αξιολογεί ενεργητικό αξίας 9,5 τρισ. δολαρίων παγκοσμίως, προΐσταται ο συνιδρυτής της BlackRock Τσαρλς Χάλακ. Πριν από την Ιρλανδία, είχε αναλάβει στις ΗΠΑ την εποπτεία των προβληματικών χαρτοφυλακίων της ασφαλιστικής American International Group καθώς και την αξιολόγηση του ενεργητικού της επενδυτικής τράπεζας Bear Stearns, η οποία ήταν το πρώτο θύμα της κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή