Στο προσκήνιο τα σενάρια συγχωνεύσεων

Στο προσκήνιο τα σενάρια συγχωνεύσεων

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις συζητήσεις και τα σενάρια συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο ενεργοποιεί εκ νέου η προοπτική εισόδου των μεγάλων τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που προετοιμάζεται να υποδεχθεί τα πρώτα μέλη εντός του φθινοπώρου.

Στο επίκεντρο των σεναρίων βρίσκεται η πιθανή συνεργασία Alpha – Εurobank.

Η επόμενη εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη, καθώς οι τράπεζες με αφορμή τα αποτελέσματα του εξαμήνου θα κληθούν να δημοσιοποιήσουν τις απώλειες που θα έχουν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, που σύμφωνα με τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με άλλες είναι πολλαπλάσιες.

Η φημολογία ένταξης στο ΤΧΣ διοχετεύεται πλέον ως βεβαιότητα και πυροδότησε την πτώση των τιμών των μετοχών του τραπεζικού κλάδου σε πρωτοφανή επίπεδα, με συνέπεια αρκετοί πλέον να κάνουν λόγο για «βίαιη κρατικοποίηση». Οι μετοχές των τραπεζών υποχώρησαν κατά 50% περίπου τον τελευταίο μήνα και μπροστά στην απειλή μιας μαζικής εισόδου στο Ταμείο, οι διοικήσεις των ιδιωτικών κυρίως τραπεζών πειθαναγκάζονται σε νέες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Η έκβασή τους θα κριθεί σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα του PSI, αλλά και των αποτελεσμάτων που θα εξάγει η BlackRock για το δανειακό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών, που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις μπορεί να οδηγήσει σε κεφαλαιακές απαιτήσεις της τάξης των 15 δισ. ευρώ.

Οπως προβλέπει το Μνημόνιο τα κεφάλαια σε πρώτη φάση θα κληθεί να καλύψει η αγορά σε τιμές επίσης χαμηλές όπως ρητά διευκρινίζει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα και μόνο αφού διαπιστωθεί αδυναμία, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να απευθυνθούν στο Ταμείο. Σε περίπτωση αδυναμίας η καθίζηση των τραπεζικών μετοχών, αλλά και η πρόβλεψη ότι το Ταμείο θα συμμετέχει στις αυξήσεις σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο της αγοράς, θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει το Δημόσιο ένας από τους βασικούς μετόχους των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση η προσαρμογή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στη νέα πραγματικότητα θα είναι «βίαιη» και θα συνοδευθεί με την πώληση στοιχείων του ενεργητικού, που έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά και με τη μείωση του προσωπικού του, στην προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής κατέστη ήδη με την επιστολή του υπουργείου Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα προς τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων οιονεί υποχρεωτική για τις ελληνικές τράπεζες, επισείοντας από την πλευρά της κυβέρνησης την απειλή της χρεοκοπίας. Με αυστηρό ύφος έγινε και η διευκρίνιση από την πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου για τον τρόπο συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, που θα ανοίξουν την πόρτα του ΤΧΣ, αποσαφηνίζοντας ότι αυτό θα γίνει με κοινές μετοχές και όχι προνομιούχες.

Ο τελικός λογαριασμός για το ακριβές ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθεί θα προκύψει μετά και την οριστικοποίηση του ελέγχου που πραγματοποιεί η BlackRock στα δανειακά χαρτοφυλάκια 18 τραπεζών, με τις επτά μεγάλες (Alpha Bank, ΑΤΕbank, Εθνική τράπεζα, Εμπορική τράπεζα, Efg Eurobank, τράπεζα Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) να βρίσκονται στο στόχαστρο του πρώτου γύρου των ελέγχων. Ηδη από την περασμένη εβδομάδα 250 στελέχη του διεθνούς οίκου βρίσκονται στην Αθήνα, ξεσκονίζοντας τα δάνεια των επτά τραπεζών.

Η μεθοδολογία της BlackRock θα συνεκτιμήσει μια σειρά μακροοικονομικά στοιχεία, όπως π. χ. η αύξηση της ανεργίας για να αξιολογηθεί η ικανότητα των νοικοκυριών να αποπληρώνουν τα δάνειά τους ή οι προοπτικές του κάθε επιχειρηματικού κλάδου ξεχωριστά για να αξιολογηθούν οι αντοχές των επιχειρήσεων στη συνέχιση της ύφεσης. Στο μικροσκόπιο του διεθνούς οίκου θα βρεθεί επίσης η πολιτική των τραπεζών στα θέματα αναδιαρθρώσεων και ρυθμίσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο οι κινήσεις αυτές έχουν τον χαρακτήρα συγκάλυψης των επισφαλειών ή ουσιαστικής διαχείρισης των κινδύνου από τα καθυστερούμενα δάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή