Alpha Bank – Eurobank ενώνουν δυνάμεις για μια νέα τράπεζα

Alpha Bank – Eurobank ενώνουν δυνάμεις για μια νέα τράπεζα

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώνουν τις δυνάμεις τους, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι δύο μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της χώρας -Alpha Bank και Eurobank EFG- με τη συμμετοχή, ως στρατηγικού εταίρου, επενδυτικού σχήματος του κράτους του Κατάρ, ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο.

Ετσι, τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα αύριο Δευτέρα, θα ανακοινωθεί η συγχώνευση των δύο τραπεζών, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη τράπεζα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με ενεργητικό άνω των 150 δισ. ευρώ και δίκτυο περίπου 2.000 καταστημάτων σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη. Παράλληλα, θα ανακοινωθεί η είσοδος στρατηγικού επενδυτή από το Κατάρ, που ήδη ελέγχει ποσοστό άνω του 5% στην Alpha Bank. Η συμφωνία προβλέπει την άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση του νέου σχήματος, με παραίτηση δικαιώματος των παλαιών μετόχων, υπέρ του νέου στρατηγικού εταίρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κατάρ σε πρώτη φάση θα τοποθετήσει, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, περί τα 500 εκατ. ευρώ και θα καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά την είσοδο του Κατάρ, θα ακολουθήσει μεγάλη αύξηση κεφαλαίου για να αντιμετωπιστούν οριστικά όλες οι ζημιές που θα δημιουργηθούν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων αλλά και τις πρόσθετες προβλέψεις που θα απαιτήσει η διαγνωστική μελέτη της BlackRock. Η είσοδος ενός μεγάλου στρατηγικού επενδυτή, με την οικονομική ευρωστία του Κατάρ, αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία ευρύτερα, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία με την απογοήτευση και τον φόβο για το αύριο να κυριαρχούν.

Εφόσον οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν χωρίς απρόοπτα, θα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη συγχώνευση που πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους που ταλανίζει τη χώρα. Υπογραμμίζεται ότι την ανάγκη δημιουργίας ισχυρότερων σχημάτων υπογράμμιζε με έμφαση εδώ και πολλούς μήνες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) αλλά και η κυβέρνηση.

Η δημοσιονομική κρίση και η βαθιά ύφεση που πλήττουν την εγχώρια οικονομία έχουν εξασθενίσει σοβαρά τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος, το οποίο αντιμετωπίζει το φάσμα της επιβίωσης και η ένταξη πολλών τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φαίνεται αναπόδραστη.

Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της Alpha Bank διαμορφώνεται στα 1,015 δισ. ευρώ, ενώ της Eurobank EFG στα 950 εκατ. ευρώ, ενώ οι μετοχές των δύο τραπεζών καταγράφουν απώλειες άνω του 90% από το καλοκαίρι του 2007. Με τη συγχώνευση και την είσοδο του στρατηγικού μετόχου που θα τοποθετήσει άμεσα ζεστό χρήμα, το σχήμα Alpha – Eurobank θα αποφύγει την προοπτική της κρατικοποίησης και δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας δυναμικής φυγής προς τα εμπρός.

Με τη συγχώνευση δημιουργείται η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα με περισσότερους από 8 εκατ. πελάτες και δίκτυο που προσεγγίζει τα 2.000 σημεία. Το σύνολο των χορηγήσεων του νέου σχήματος ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ ενώ οι καταθέσεις ανέρχονται στα 80 δισ. ευρώ. Η Eurobank διαθέτει δίκτυο 700 καταστημάτων στο εξωτερικό (Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Κύπρος, Τουρκία, Ουκρανία), ενώ η Alpha Bank διαθέτει δίκτυο 600 καταστημάτων στην Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Αλβανία. Στην Ελλάδα η Alpha Bank διαθέτει δίκτυο 420 σημείων και η Eurobank διαθέτει 400 καταστήματα. Η νέα διοίκηση θα εξετάσει την παρουσία των δυο τραπεζών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θα προχωρήσει γρήγορα στην ενοποίηση των δικτύων εκμεταλλευόμενη το όποιο λίπος προκύπτει από την παρουσία στις διάφορες χώρες.

Τη θέση του εκτελεστικού προέδρου στο νέο σχήμα θα έχει ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος ενώ θα υπάρχουν δυο διευθύνοντες σύμβουλοι ο κ. Νικόλαος Νανόπουλος, μέχρι τώρα επικεφαλής της Eurobank EFG και ο κ. Δημήτριος Μαντζούνης μέχρι τώρα επικεφαλής της Alpha Bank. Το νέο διοικητικό συμβούλιο θα είναι 10μελές με 5 μέλη που θα προέρχονται από την Alpha Bank και πέντε από την Eurobank ΕFG.

Η συγχώνευση των δύο τραπεζών εκτιμάται ότι θα ενισχύσει σημαντικά την ψυχολογία και πιθανότατα θα προκαλέσει κινήσεις αντίδρασης και από τις άλλες μεγάλες τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή