Πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη μικρομεσαίων

Πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη μικρομεσαίων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεσο όφελος 1,2 δισ. ευρώ για το 2011 προκύπτει μέσα από τη μείωση της εθνικής συμμετοχής στο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ενώ σταθερή βελτίωση εμφανίζει ο ρυθμός απορρόφησης των κονδυλίων, που ανήλθε στο 22%. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, από αυτά, τα 875 εκατ. ευρώ αναμένεται να επιστραφούν αναδρομικά με βάση τις πληρωμές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ άλλα 400 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν με βάση τις πληρωμές που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του χρόνου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε χθες ότι μέρος από τους πόρους που θα εξοικονομηθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Προγράμματος του ΕΣΠΑ θα διατεθούν για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ενός νέου προγράμματος ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το σχετικό πρόγραμμα σχεδιάζεται σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ, την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων και άλλους παραγωγικούς φορείς προκειμένου να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και των τοπικών οικονομιών και θα ανακοινωθεί εντός του μηνός. Σημειώνεται ότι μέσα από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ απελευθερώνονται κονδύλια από τομείς που δεν εμφανίζουν ικανοποιητικό ρυθμό απορρόφησης, προκειμένου να διοχετευθούν σε τομείς που έχουν άμεσα ορατό αποτέλεσμα, όπως είναι ο τομέας των επιχειρήσεων και η στήριξη της ανεργίας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε επίσης στοιχεία για την πορεία ενεργοποίησης των «νεκρών έργων» του ΕΣΠΑ, ο αριθμός των οποίων περιορίστηκε από τις 4.762 που ήταν τον Μάιο σε 3.409 σήμερα. Πρόκειται για «κοιμώμενα» έργα που ενώ έχουν δεσμεύσει πόρους του Προγράμματος, έχουν καθυστερήσει να δημοπρατηθούν και να συμβασιοποιηθούν, θέτοντας σε αμφισβήτηση και την υλοποίησή τους. Τα έργα που αποχαρακτηρίζονται είτε δημοπρατούνται στην περίπτωση που είναι ώριμα είτε τίθενται εκτός ΕΣΠΑ, προκειμένου τη θέση τους να πάρουν νέα έργα που μπορούν να υλοποιηθούν. Η επιχείρηση εξυγίανσης του Προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και έχει συμβάλει προς το παρόν στην απελευθέρωση πόρων 2,4 δισ. ευρώ από το σύνολο των 5,5 δισ. ευρώ που ήταν το ύψος των κονδυλίων που παρέμεναν δεσμευμένα.

Να σημειωθεί ότι ο επίτροπος περιφερειακής πολιτικής κ. Χαν θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου προκειμένου να δώσει τις βασικές κατευθύνσεις στους αρμόδιους υπουργούς που εκτελούν επιχειρησιακά προγράμματα, ενώ θα ακολουθήσει νέα τριήμερη επίσκεψη στις 19 – 21 Σεπτεμβρίου. Το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει επαφές και ο επικεφαλής της task force κ. Χορστ Ραΐχενπαχτου που έχει δημιουργηθεί για την παρακολούθηση των στόχων του ΕΣΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή