Γιατί η Φινλανδία εμφανίζεται ανυποχώρητη

Γιατί η Φινλανδία εμφανίζεται ανυποχώρητη

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εμμονή της Φινλανδίας στην παροχή εγγυήσεων για τη συνεισφορά της στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας είναι απότοκος της ιδιάζουσας πολιτικής ισορροπίας που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μετά τις εκλογές του Απριλίου. Ο αποτελούμενος από έξι κόμματα κυβερνητικός συνασπισμός κινδυνεύει να διαλυθεί αν ο πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν δεν αποσπάσει κάποιου είδους εγγυήσεις. Η δέσμευσή του επί του θέματος υπήρξε μείζον ζητούμενο στις σχοινοτενείς διαπραγματεύσεις που είχε την άνοιξη με τους τότε επίδοξους κυβερνητικούς του εταίρους.

Χρειάστηκαν δύο μήνες επαφών για να κατορθώσει ο κ. Κατάινεν να σχηματίσει κυβέρνηση. Επιβεβαιώνοντας τους φόβους πολλών πολιτικών αναλυτών που διέβλεπαν τάσεις για ενίσχυση των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη, αναγκάστηκε να συμπεριλάβει στο κυβερνητικό σχήμα το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών. Το εν λόγω κόμμα, που τετραπλασίασε την εκλογική του δύναμη από το 4% στο 19%, δεν ήταν, βέβαια, το μοναδικό που άσκησε και εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στον Κατάινεν εναντιούμενο στα πακέτα διάσωσης. Στις διερευνητικές του επαφές με τα άλλα κόμματα, ο κ. Κατάινεν είχε αντιμετωπίσει και τις πιέσεις του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών που ζητούσαν αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης. Οι Αληθινοί Φινλανδοί, όμως, είχαν αποσπάσει εκλογικά οφέλη ύστερα από μια πύρινη αντιευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία με αιχμή τα πακέτα διάσωσης.

Την περασμένη άνοιξη πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές επισήμαναν τους κινδύνους που εγκυμονούσε για την Πορτογαλία -γενικότερα τις υπερχρεωμένες χώρες- η ενίσχυση της επιρροής των Αληθινών Φινλανδών. Σύμφωνα μάλιστα με τη Φινλανδή δημοσιογράφο Κρίστα Τόμπερ, η εχθρική στάση του εν λόγω κόμματος και της φινλανδικής κοινωνίας προς τα πακέτα διάσωσης έχει τις ρίζες της στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν της χώρας: στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και στη βαθύτατη ύφεση που ακολούθησε. Η Φινλανδία αρνήθηκε τότε να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και κατέφυγε σε ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τραπεζών, με αποτέλεσμα να βγει σχετικά σύντομα από την κρίση. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε άλλωστε σε πρόσφατη ενημέρωση του Τύπου πως όταν η Φινλανδία βρέθηκε τότε σε δεινή θέση και αναζήτησε εξωτερική βοήθεια, της ζητήθηκαν εγγυήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή