Κινητοποιήσεις λόγω αύξησης του ΦΠΑ

Κινητοποιήσεις λόγω αύξησης του ΦΠΑ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εστιάτορες εν όψει της επιβολής αυξημένου ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις τους από αύριο. Κατά τη χθεσινή συνέλευση της Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) αποφασίστηκε η στάση πληρωμών προς το Δημόσιο από αύριο, αλλά και το κλείσιμο των εστιατορίων σε ημερομηνίες που θα αποφασίσει το Δ. Σ. τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, τα μέλη της ΠΟΕΣΕ προσανατολίζονται και στη διεξαγωγή κινητοποιήσεων στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Επιχειρηματίες του κλάδου σημειώνουν ότι το μέτρο θα επιφέρει χιλιάδες λουκέτα και αύξηση της ανεργίας, ενώ από την πλευρά του υπουργείου γίνεται λόγος για προσπάθεια διατήρησης λεπτών ισορροπιών.

Μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλίας Πλασκοβίτης αναγνώρισε ότι αφ’ ενός οι υψηλοί συντελεστές δεν είναι αναπτυξιακοί, αφ’ ετέρου οι χαμηλοί δεν βοηθούν μεσοπρόθεσμα. «Ο αυξημένος συντελεστής θα οδηγήσει σε αυξημένα έσοδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλασκοβίτης, υπογραμμίζοντας ότι όταν αρχίσει να συγκεντρώνεται μία διευρυνόμενη φορολογική βάση και το κράτος εισπράττει από όσους μπορεί να εισπράξει, θα μειωθούν οι συντελεστές. Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει εκτεταμένη παραβατικότητα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η αποδοτικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ επεσήμανε ότι διαπιστώνεται απώλεια εσόδων λόγω της ύφεσης, αλλά και της αυξημένης φοροδιαφυγής.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον νέο νόμο που τίθεται από αύριο σε εφαρμογή, στα εστιατόρια θα εφαρμόζονται και οι δύο συντελεστές ΦΠΑ 23% και 13%, με τον πρώτο να ισχύει στην παράδοση ή την επιτόπια κατανάλωση έτοιμου φαγητού και τον δεύτερο στην πώληση συσκευασμένων τροφίμων. Για τα τυποποιημένα είδη διατροφής που είναι έτοιμα για άμεση κατανάλωση, όπως και για τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής, ισχύει ο μειωμένος συντελεστής 13%, ενώ τα σούπερ μάρκετ που διατηρούν και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων θα εφαρμόζουν τον αυξημένο συντελεστή.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στον μειωμένο συντελεστή παραμένει η παράδοση ψωμιού, αλλά και όλων των απλών αρτοσκευασμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή