Ποιοι παράγοντες επηρέασαν θετικά την τουριστική κίνηση

Ποιοι παράγοντες επηρέασαν θετικά την τουριστική κίνηση

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια σειρά από διαφορετικούς λόγους οφείλεται η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ξένων τουριστών κατά τη φετινή σεζόν στον ελληνικό προορισμό.

Καθοριστικό ρόλο για να διατηρηθεί σε υψηλούς ρυθμούς η ζήτηση για διακοπές στη χώρα μας καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, έπαιξαν οι αρνητικές εσωτερικές εξελίξεις σε χώρες της μεσογειακής λεκάνης της Βόρειας Αφρικής. Οι ταραχές στις εν λόγω χώρες απέτρεψαν για λόγους ασφαλείας πολλούς τουρίστες από παραδοσιακές ή μη αγορές να τις επισκεφθούν. Αλλωστε, ακόμη, μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με την Ελλάδα για τον ίδιο λόγο κατέγραψαν οι αφίξεις ξένων τουριστών και στους βασικούς ανταγωνιστές μας, όπως η Τουρκία, η Ισπανία και η Κύπρος.

Από την άλλη, η διατήρηση από τους ξενοδόχους των τιμών σε ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση με τους άλλους προορισμούς και η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στη διαμονή των τουριστικών καταλυμάτων από τη κυβέρνηση συνέβαλαν προκειμένου να παραμείνει ελκυστικός οικονομικά ο ελληνικός προορισμός στις ξένες αγορές τη φετινή περίοδο.

Πάντως, η αύξηση της κίνησης οφείλεται και σε επιμέρους αιτίες που εντοπίζονται σε συγκεκριμένες αγορές, από τις οποίες ο ελληνικός προορισμός προσελκύει τουρίστες. Για παράδειγμα, θετικά συνέβαλε η βελτίωση του ρυθμού έκδοσης βίζας από ανερχόμενες για τη χώρα μας αγορές, όπως η Ρωσία, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τους σημαντικούς ρυθμούς αύξησης των αφίξεων κατά τη φετινή σεζόν.

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση και από το Ισραήλ, από όπου υπήρξε ιδιαίτερη προώθηση του ελληνικού τουρισμού. Επίσης, η άρση των δυσκολιών επίσκεψης στη χώρα μας για όσους διαθέτουν πράσινα διαβατήρια στην Τουρκία, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης από τη γειτονική χώρα προς την Ελλάδα.

Η οικονομική κρίση εντός των τειχών και τα φορολογικά και άλλα μέτρα, ήταν ο κυριότερος λόγος που οδήγησε σε πτώση του εσωτερικού τουρισμού. Οι Ελληνες μείωσαν τα ταξίδια, τις ημέρες των διακοπών τους, αλλά και τις καταναλώσεις τους, όπως αναφέρουν επαγγελματίες από τον χώρο του τουρισμού. Σε προορισμούς που προσελκύουν παραδοσιακά Ελληνες τουρίστες ακούστηκαν παράπονα από τους επαγγελματίες για μείωση του τζίρου τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή