«Γκρίζες ζώνες» στο Ελληνικό

«Γκρίζες ζώνες» στο Ελληνικό

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό ανέλυσε προ ολίγων ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικό Α.Ε.», κ. Σπύρος Πολλάλης, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Urban Land Institute (ULI). Συγκεκριμένα, προχώρησε στην παραδοχή ότι «με τα νούμερα του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΡΣΑ), η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου δεν είναι εφικτή», καθώς όπως τόνισε, από τη συνολική επιφάνεια των περίπου 6 εκατ. τ.μ. της έκτασης το 67% είναι τσιμέντο. Γι’ αυτό, όπως σημείωσε, το πάρκο θα πρέπει να δημιουργηθεί στο υπόλοιπο 33% και θα πρέπει να ενωθεί με τον Υμηττό.

Εστω κι έτσι, ουσιαστικός στόχος της αξιοποίησης του Ελληνικού είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. «Η διαμόρφωση του business plan είναι πρωτεύον αλλά όχι μοναδικό ζήτημα. Δεν θα πρέπει δηλαδή να παραχωρήσουμε την έκταση στον επενδυτή που θα προσφέρει τα περισσότερα χρήματα. Το Μονακό είναι το 1/3 της έκτασης του Ελληνικού, η δε μαρίνα του είναι ίδια με τη δική μας. Αρα υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες» ανέφερε ο κ. Πολλάλης, προσθέτοντας ότι «τα υφιστάμενα κτίρια στο Ελληνικό θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχουν, εκτός από ορισμένα που έχουν αρχαιολογική και ιστορική σημασία. Υπήρχε η ιδέα να δημιουργηθεί στην έκταση tax free zone (ζώνη εγκατάστασης επιχειρήσεων, οι οποίες δεν θα υπόκεινται σε φόρους), ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αντίθετο με κάτι τέτοιο» υπογράμμισε.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο πρόεδρος του ελληνικού σκέλους του ULI, κ. Γιώργος Καμπουρόπουλος, τόνισε ότι «η οικονομική συγκυρία της εποχής μας αναδεικνύει τις αστικές αναπλάσεις ως ένα άλλο εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης». Αντίστοιχα, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, ανέφερε ότι «η Αθήνα έχει τεράστιες προοπτικές, με ένα αεροδρόμιο που δεν έχει αναπτύξει ούτε κατά το ήμισυ τη δυνατότητά του και με τον θαλάσσιο τουρισμό να παρουσιάζει ισχυρή δυναμική. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Αθήνα είναι μία πρωτεύουσα που δεν διαθέτει ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο».

Από την πλευρά του, ο Brien Field, σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε θέματα Αστικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, τόνισε ότι το πρόγραμμα Jessica αποτελεί ένα από τα πλέον κατάλληλα εργαλεία για την επιστροφή στην ανάκαμψη. «Στόχος του Jessica είναι να προωθηθεί η μόχλευση. Για παράδειγμα, ένα fund με συνολικά κεφάλαια 50 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να μοχλεύσει, δηλαδή να αναλάβει χρέος ύψους 200 εκατ. ευρώ. Το αν θα δουλέψει το Jessica ή όχι εξαρτάται από εσάς!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή