Προσωρινή κράτηση για τη μη απόδοση ΦΠΑ

Προσωρινή κράτηση για τη μη απόδοση ΦΠΑ

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκε να καταδειχθούν στην πράξη η πλήρης ανεπάρκεια των νομοθετικών προβλέψεων για τη φοροδιαφυγή και η οργισμένη αντίδραση των εισαγγελικών αρχών για την ποινική ασυλία, που παρείχε το πολυσυζητημένο άρθρο 99 σε μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, για να αποσυρθεί η προκλητική ρύθμιση, που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και επέτρεπε σε όσους χρωστούσαν τεράστια ποσά να μην πληρώσουν «μία» στο δημόσιο ταμείο.

Μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «Κ» για την ποινική ασυλία που παρείχε το άρθρο 99 για χρέη ακόμα και από ΦΠΑ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υιοθέτησε την πρόταση του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη, και προχώρησε σε απόσυρση της σχετικής ρύθμισης.

Η εν λόγω που ήρθε να προστεθεί στο έτσι κι αλλιώς προβληματικό αυτό άρθρο, δίδοντας «χρυσή ευκαιρία» στους μεγαλοοφειλέτες, αναμένεται να καταργηθεί με σχετική τροπολογία που θα φέρει στη Βουλή -μπορεί και προ των εορτών- ο αρμόδιος υπουργός κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλάζοντας το νομοθετικό τοπίο για το άρθρο 99, το οποίο, όπως ίσχυσε στην πράξη, αποτέλεσε ιδανικό καταφύγιο για μεγαλοοφειλέτες και πάσης φύσεως κακοπληρωτές του Δημοσίου.

Παράλληλα, το μέτρο των συλλήψεων μεγαλοοφειλετών, που τελευταία εφαρμόζεται ως μέσο πίεσης για να πληρώσουν, όσοι οφείλουν, αποδείχθηκε ανεπαρκές, αφού δεν συνοδευόταν από την πιθανότητα προσωρινής τους κράτησης, με αποτέλεσμα να καταβάλουν ελάχιστα και να αφήνονται ελεύθεροι.

Κακούργημα τα χρέη

Με νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έπειτα από σχετική πρόταση των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών, αλλά και των υπευθύνων του ΣΔΟΕ, στο εξής όσοι χρωστούν μεγάλα ποσά και πάντως πάνω από 150.000 ευρώ, θα διώκονται όχι για πλημμέλημα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά για κακούργημα, που επισύρει από 5 ώς 20 χρόνια κάθειρξη, με αποτέλεσμα να μπορούν οι δικαστικές αρχές να διατάξουν, σε πρώτη φάση, την προφυλάκισή τους.

Το μέτρο αυτό στο παρελθόν είχε απορριφθεί, στη λογική ότι είναι σκληρό να προφυλακίζεται κάποιος για χρέη, αλλά, όπως δήλωνε στην «Κ» ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρ. Πεπόνης, υπέρμαχος της ρύθμισης, «τώρα βρισκόμαστε σε πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μη καταβολή των οφειλών στο Δημόσιο, είναι ένα έγκλημα και μάλιστα βαρύ, που στρέφεται κατά όλων εκείνων που πληρώνουν σε αυτή τη δύσκολη και οδυνηρή οικονομική συγκυρία».

Η απειλή

Με βασικό επιχείρημα πως η προσωρινή κράτηση και ο φόβος του εγκλεισμού στις φυλακές θα οδηγήσει τους μεγαλοοφειλέτες σε ρυθμίσεις των χρεών τους, οι εισαγγελικές και διωκτικές αρχές, προσδοκούν, ότι θα εισπραχθούν σημαντικά ποσά από τα οφειλόμενα, στη λογική «ότι στόχος δεν είναι να γεμίσουν οι φυλακές αλλά τα δημόσια ταμεία». Αλλωστε από την εφαρμογή του μέτρου των συλλήψεων, που κλιμακώθηκε τελευταία από το ΣΔΟΕ και τον οικονομικό εισαγγελέα, οι εισπράξεις περίπου 8 εκατ. ευρώ δεν θεωρήθηκαν αμελητέο ποσό, αλλά όπως εκτιμούν παράγοντες του ΣΔΟΕ «θα μπορούσαν να είναι κατά πολύ μεγαλύτερες με τις κατάλληλες ρυθμίσεις».

Ωστόσο, θέμα τίθεται από την πλευρά τόσο του ΣΔΟΕ όσο και του οικονομικού εισαγγελέα, για την αντιμετώπιση που επιφυλάσσουν στους μεγαλοοφειλέτες που συλλαμβάνονται, κυρίως για μη καταβολή του ΦΠΑ, οι δικαστικές αρχές, ενώπιον των οποίων παραπέμπονται για τα περαιτέρω.

Το γεγονός ότι ουδείς ώς σήμερα δεν έχει προσωρινά κρατηθεί, αν και ο νόμος το επιτρέπει για τις περιπτώσεις του ΦΠΑ, αποδίδεται σε μη συνειδητοποίηση από τις δικαστικές αρχές, της σοβαρότητας του συγκεκριμένου αδικήματος, αλλά και της συγκυρίας, με αποτέλεσμα οι σχετικές διαπιστώσεις να έχουν φθάσει ώς την ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα μάλιστα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν αποκλείεται, ακόμα και πριν από τις εορτές, παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρένας Ασημακοπούλου, με εγκύκλιό της προς τους δικαστές από τους οποίους θα ζητεί την πιστή τήρηση των διατάξεων του νόμου στις υποθέσεις φοροδιαφυγής και κυρίως μη καταβολής ΦΠΑ, επισημαίνοντας τις δυνατότητες που τους παρέχουν πρόσφατες τροποποιήσεις (νόμος 3943 του 2011) για την επιβολή προσωρινής κράτησης σε όσους προκλητικά οφείλουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή