Δύο εναλλακτικές, εφόσον επιβληθεί εμπάργκο σε Ιράν

Δύο εναλλακτικές, εφόσον επιβληθεί εμπάργκο σε Ιράν

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα που θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά από το αναμενόμενο εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν έχει εισηγηθεί η Ελλάδα στους Ευρωπαίους εταίρους της, λόγω της υψηλής εξάρτησης της χώρας. Με συμμάχους την Ιταλία και την Ισπανία, που επίσης καλύπτουν ένα υψηλό ποσοστό των αναγκών τους σε αργό από το Ιράν, η Ελλάδα, χωρίς να στρέφεται κατά του εμπάργκο, έχει σύμφωνα με πληροφορίες υποβάλει αίτημα για εξαίρεση αλλά και εναλλακτικές προτάσεις σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει αποδεκτό.

Η πρόταση που φέρεται να έχει γίνει ήδη αποδεκτή είναι να μην ισχύσει η απαγόρευση για τα ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια προμήθειας με το Ιράν. Αυτό θα προσφέρει μια ανακούφιση στην ελληνική αγορά μέχρι και τον Ιούλιο, αφού τα ελληνικά διυλιστήρια έχουν αξιοποιήσει το διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη συζήτηση του εμπάργκο στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις αρχές Δεκεμβρίου του 2011, και έχουν υπογράψει εξάμηνες συμβάσεις για φορτία που διασφαλίζουν την ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε αργό μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Παράλληλα έχουν βελτιώσει το «καλάθι» αργού με αύξηση των εισαγωγών από παραδοσιακούς προμηθευτές όπως η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Λιβύη και οι χώρες της Κασπίας, και με περιορισμό των ποσοτήτων που εισάγονται από το Ιράν.

Η δεύτερη εναλλακτική πρόταση που η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται με τους εταίρους της, σε περίπτωση μη εξαίρεσης από το αναμενόμενο καθολικό εμπάργκο στο Ιράν, είναι μια κεντρική ευρωπαϊκή παρέμβαση προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες να ανοίξουν τις πιστώσεις για τα ελληνικά διυλιστήρια, διευκολύνοντας τις εισαγωγές από άλλους προμηθευτές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δυσκολία διασφάλισης πιστώσεων λόγω της κατάστασης της χώρας οδήγησε τα ελληνικά διυλιστήρια στην αύξηση των εισαγωγών από το Ιράν, που ακολουθεί μια χαλαρή εμπορική πολιτική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισαγωγές ιρανικού αργού έφτασαν μέχρι και το 35% κάποιους μήνες του 2011 και έκλεισαν μετά και τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στο 22%-25% μεσοσταθμικά στο σύνολο του έτους. Κύκλοι των ελληνικών διυλιστηρίων αναφέρουν πάντως ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης έχει ήδη διευκολύνει το θέμα των πιστώσεων, δίνοντας τη δυνατότητα αύξησης των εισαγωγών από τους εκτός του Ιράν προμηθευτές.

Στις προτάσεις που διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά, φέρεται να έχει συμμάχους την Ιταλία και την Ισπανία, που έχουν επίσης υψηλή εξάρτηση από το Ιράν, δεν αντιμετωπίζουν όμως παρόμοιο πρόβλημα με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις πιστώσεις. Σε κάθε περίπτωση, έλλειμμα στην αγορά καυσίμων για έξι μήνες δεν θα υπάρξει, διαβεβαιώνουν κύκλοι των διυλιστηρίων. H επάρκεια της αγοράς δεν θεωρείται δεδομένη από τις αρχές Αυγούστου και μετά, στην περίπτωση που το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων των 27 κρατών-μελών της E.E. καταλήξει στις 23 Ιανουαρίου σε απόφαση για εμπάργκο. Αμεση πάντως θα είναι η επίπτωση στις τιμές των προϊόντων, αφού ο αποκλεισμός μιας σημαντικής πηγής τροφοδοσίας της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς, όπως είναι το Ιράν, θα εκτοξεύσει στα ύψη την τιμή του αργού. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι απειλές της Τεχεράνης για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ σε περίπτωση επιβολής εμπάργκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή