Οδεύει προς τη Βουλή η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2009

Οδεύει προς τη Βουλή η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2009

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του τέως πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου αλλά και των τότε υπουργών και υφυπουργών Οικονομικών διαβλέπει στο πλαίσιο της έρευνας που διενήργησε για τις καταγγελίες περί σκόπιμης διόγκωσης του ελλείμματος της Ελλάδας για το 2009, ο υπό παραίτηση οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης. Η κίνηση αυτή του κ. Πεπόνη δημιούργησε και πολιτικές επιπλοκές, καθώς από το απόγευμα της Παρασκευής συνεργάτες του κ. Α. Σαμαρά διέρρεαν ότι τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, οι εμπλεκόμενοι και κυρίως ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να απομακρυνθούν από την κυβέρνηση. Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο «για επιχείρηση ποινικοποίησης της αλήθειας για την πραγματική δείνη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα το 2009». Την ώρα που αναμένεται η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου για την αποδοχή ή μη της παραίτησης που υπέβαλαν ο κ. Πεπόνης και ο αναπληρωτής του Σπύρος Μουζακίτης, ο κ. Πεπόνης ζήτησε να διαβιβαστεί η δικογραφία που έχει σχηματιστεί με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά, στη Βουλή.

Βασιζόμενος αποκλειστικά στις μαρτυρικές καταθέσεις στις οποίες, όπως αναφέρει στο πόρισμά του, «ρητώς γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του ελλείμματος του 2009», ο οικονομικός εισαγγελέας διαβίβασε την δικογραφία στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντε ζητώντας να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Η δικογραφία «χρεώθηκε» στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα… οδεύσει στη Βουλή ή αν θα επιστραφεί στο Εφετείο για περαιτέρω ενέργειες.

Τη χρονική συγκυρία που επέλεξε ο κ. Πεπόνης να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή -εκκρεμούσας της παραίτησής του- σχολίασε ο κ. Π. Μπεγλίτης. «Εάν δεν πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη αφέλειας από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μια καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ο κ. Πεπόνης «έκλεισε» την προκαταρκτική έρευνα χωρίς να εξετάσει τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρ. Γεωργίου (σ. σ.: κλήθηκε και έλαβε τις νόμιμες προθεσμίες) εξέτασε, ωστόσο, μεταξύ άλλων, μάρτυρες οι οποίοι έχουν εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή τους στο Μνημόνιο. Μεταξύ αυτών είναι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, η δημοσιογράφος Σοφία Βούλτεψη, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης και ο καθηγητής Επαμεινώνδας Μαριάς.

Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή καταγγελίες της κ. Γεωργαντά, η οποία ισχυρίστηκε ότι το έλλειμμα της χώρας για το 2009, σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4%, ώστε να ληφθούν δυσβάσταχτα μέτρα. Τους ισχυρισμούς της διαψεύδει ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου.

Πλήρη κάλυψη στην ΕΛΣΤΑΤ παρείχε η Eurostat, η οποία επισήμανε ότι η συλλογή των δημοσιονομικών στοιχείων έχει ακολουθήσει τους κανόνες που εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη-μέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή