«Μεγάλο παζάρι» για τα φιλέτα του Δημοσίου

«Μεγάλο παζάρι» για τα φιλέτα του Δημοσίου

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμμετοχή ξένων επενδυτών σε δεκάδες σχέδια στην Ελλάδα, αλλά και σε στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις, επιδιώκει να εξασφαλίσει εντός του πρώτου εξαμήνου, με κατ’ ιδίαν συναντήσεις, η αντιπροεδρία της κυβέρνησης σε συνεργασία με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, αλλά και τις ειδικές γραμματείες που εμπλέκονται.

Η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών είναι αυτονόητη με δεδομένη τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει ήδη σημειωθεί -σε πολλές περιπτώσεις έχουν περάσει οι προθεσμίες- και το πιεστικό χρονοδιάγραμμα που έχει περιληφθεί στο Μνημόνιο και στο Μεσοπρόθεσμο. Τροχοπέδη, πάντως, αποτελεί ήδη το ζήτημα των αποτιμήσεων.

Οι επαφές, που έχουν χαρακτήρα ελληνικού roadshow, περιλαμβάνουν τόσο νέα σχέδια, όπως μαρίνες και εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων, όσο και κρατικές εταιρείες, μεγάλα έργα υποδομών, όπως η οδική σύνδεση της Σαλαμίνας και της Λευκάδας, ακίνητα -πολλά εκ των οποίων επιχειρείται να δοθούν με τη μορφή sale and lease back- αλλά και δικαιώματα παραχώρησης. Η νέα εξέλιξη στην ελληνική προσπάθεια είναι ότι όλα αυτά έχουν «πακεταριστεί» σε ενιαία παρουσίαση και προωθούνται συνολικά σε κάθε δυνατό ενδιαφερόμενο, ενώ φαίνεται πως για κάποια από αυτά έχει ήδη «μπει το νερό στο αυλάκι», τουλάχιστον σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις.

Νέος κύκλος επαφών

Στον νέο αυτό κύκλο επαφών έχουν ήδη περιληφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Κουβέιτ, ενώ σε προηγούμενη φάση έγινε παρουσίαση και σε γαλλικά funds, αλλά και επί μέρους παρουσιάσεις σε κινεζικών και νοτιοκορεατικών συμφερόντων επιχειρήσεις.

Επιπλέον, στη λίστα των γνωστών ακινήτων έχουν προστεθεί, όπως προκύπτει, και άγνωστα μέχρι στιγμής στο ευρύ κοινό κτίρια και εκτάσεις του Δημοσίου, όπως δεκάδες κτίρια οικονομικών υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και, ως γνωστόν, τα κτίρια του υπουργείου Εξωτερικών στην Ακαδημίας, στη Βασιλίσσης Σοφίας και στη Ζαλοκώστα.

Στη λίστα αυτή, με τα κτίρια του Δημοσίου τα οποία επιχειρείται να πουληθούν μαζί με μακροχρόνιες μισθώσεις από το ελληνικό Δημόσιο, υπάρχουν ακόμα αστυνομικά τμήματα, υπουργεία και υπηρεσίες. Συνολικά η έκτασή τους ανέρχεται σε 348.000 τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη αραβικών συμφερόντων funds έχουν διατυπώσει προφορικό ενδιαφέρον για ορισμένα εξ αυτών, όπως και για δημόσιες εκτάσεις και τουριστικά ακίνητα. Τα «φιλέτα» αυτά είναι συγκεκριμένα, οι Αλυκές Αναβύσσου, το γκολφ στην Αφάντου και το κτήμα της παραλίας Τσαμπίκα στη Ρόδο, το Ξενία και το κάμπινγκ στο Παλιούρι της Χαλκιδικής, το κτήμα και το κάμπινγκ στην Επανομή της Θεσσαλονίκης, το κτήμα στους Αγίους Αποστόλους, στα Χανιά, η Καραθόνα στην Αργολίδα, οι ιαματικές πηγές στα Καμένα Βούρλα, στην Υπάτη, στις Θερμοπύλες και στον Καϊάφα και το Κουνουπέλι. Οπως έχει επίσης αποφασιστεί, παρουσιάζονται προς πώληση τα ξενοδοχεία Ξενία που βρίσκονται στην Ανδρο, στη Θάσο, στην Καστοριά, στην Κοζάνη, στη Σάμο, στη Σκιάθο, στην Τσαγκαράδα, στη Χίο στην Κύθνο, στην Ολυμπία και στο Ηράκλειο. Σημείο του ελληνικού χαρτοφυλακίου ακινήτων το οποίο αποδεικνύεται πως προσελκύει έντονη προσοχή είναι βέβαια οι δύο μαρίνες του Αλίμου και της Θεσσαλονίκης.

Ηδη οι επαφές που έγιναν μεταξύ των funds των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του επικεφαλής του Οργανισμού Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας Κώστα Μητρόπουλου και της ομάδας του, για πολλά από τα παραπάνω, εκτιμάται από την αντιπροεδρία ότι θα οδηγηθούν σε απτό αποτέλεσμα τους αμέσως επόμενους μήνες.

Ομιλοι

Παράλληλα, στο «τραπέζι των ιδιωτικοποιήσεων» εμφανίζονται πλέον όμιλοι «οι οποίοι κάνουν επενδύσεις σε ακίνητα και ενδιαφέρονται για την αγορά ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία θα διατεθούν τους επόμενους μήνες», επισημαίνει στις συνομιλίες του ο Θόδωρος Πάγκαλος αποτιμώντας τις μέχρι τώρα επαφές.

Αναφορικά με τα νέα σχέδια για τα οποία αναζητούνται στρατηγικού ενδιαφέροντος επενδυτές που θα πάρουν το management και θα γίνουν είτε με Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα είτε με κοινοτικά κονδύλια, φαίνεται ότι επίσης σημειώνεται συγκεκριμένη πρόοδος. Τα νέα αυτά έργα είναι το -αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ- έργο του ευρυζωνικού δικτύου της ελληνικής επαρχίας, το αξίας 430 εκατομμυρίων ευρώ πρόγραμμα για την κατασκευή και λειτουργία 4 μονάδων διαχείρισης αποβλήτων στην Αττική, τα δύο αντίστοιχα έργα για την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων στη Θεσσαλονίκη και την Πελοπόννησο και νέες τουριστικές αναπτύξεις στην ελληνική επικράτεια. Αυτονόητα, βέβαια, στις επαφές που γίνονται συμπεριλαμβάνονται και οι κρατικές συμμετοχές σε ΟΠΑΠ, Ελληνικούς Αυτοκινητόδρομους Α.Ε., Ελληνικά Πετρέλαια, Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και ΔΕΗ, σε πολλές περιπτώσεις εκ των οποίων όμως αναμένονται ακόμα οι εκθέσεις των συμβούλων του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή