Δάνειο-ανάσα για την ενέργεια από το ΤΠΔ

Δάνειο-ανάσα για την ενέργεια από το ΤΠΔ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωρινή ανάσα στο πρόβλημα ρευστότητας που απειλεί με κατάρρευση την αγορά ηλεκτρισμού, πρόκειται να δώσει το δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 400 εκατ. ευρώ. H μακροπρόθεσμη ωστόσο αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να ληφθούν το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2012. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη που πραγματοποίησε η PWC’s για λογαριασμό της PAE με αντικείμενο την καταγραφή του προβλήματος ρευστότητας. H μελέτη της PWC’s υπολογίζει το μέγεθος της «μαύρης τρύπας» στην αγορά ηλεκτρισμού στα 400 εκατ. ευρώ σήμερα και προβλέπει ότι με τα δεδομένα της αγοράς θα κυμαίνεται σταθερά πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ, με αυξητικές τάσεις κυρίως λόγω της ένταξης στο σύστημα φωτοβολταϊκών.

Το πρόβλημα «ρευστότητας» όπως προκύπτει σήμερα στην αγορά, προσδιορίζεται, σύμφωνα με τη μελέτη, από τρεις παραμέτρους. H πρώτη συνδέεται με το έλλειμμα που εμφανίζει ο λογαριασμός των ΑΠΕ, το γεγονός δηλαδή ότι το «τέλος ΑΠΕ» δεν μπορεί να καλύψει τις εγγυημένες τιμές για την παραγόμενη πράσινη ενέργεια.

Η δεύτερη παράμετρος, που τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ρεύματος. H εκτόξευση των ανεξόφλητων οφειλών κυρίως στη χαμηλή τάση το πρώτο τρίμηνο του έτους έχει στεγνώσει κυριολεκτικά τα ταμεία της ΔΕΗ που αποτελεί τον βασικό αιμοδότη της αγοράς ηλεκτρισμού. H αρνητική αυτή εξέλιξη αποδίδεται και από τη PAE στο γεγονός ότι ο λογαριασμός ρεύματος έχει φορτωθεί με υπέρογκους φόρους και τέλη.

Η τρίτη παράμετρος που δεν έχει διαρθρωτικό χαρακτήρα αλλά έχει εκτοξεύσει το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, είναι το «φέσι» των 170 εκατ. ευρώ που άφησαν οι εταιρείες Energa και Hellas Power. H δέσμευση των λογαριασμών των δύο εταιρειών δεν επιτρέπει την εισροή χρημάτων προς τον ΛΑΓΗΕ, γεγονός που θα άμβλυνε σημαντικά τις οικονομικές πιέσεις που ασκούνται στην αγορά.

Προς το παρόν, πάντως, φαίνεται να έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη δανειοδότηση του ΛΑΓΗΕ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τον δρόμο άνοιξε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή λίγο πριν κλείσει, ενώ για την εκταμίευση του ποσού των 400 εκατ. ευρώ απαιτείται απόφαση του Δ. Σ. του ΤΑΗΔΕΠ διότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων βρίσκεται υπό αποκρατικοποίηση.

Στη Βουλή κατατέθηκε την ίδια ημέρα μία ακόμη τροπολογία που αφορά στη δυνατότητα παρακράτησης για τρεις μήνες από τη ΔΕΗ, ποσού ύψους 200 εκατ. των εισπράξεων από το Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί προσωρινά το πρόβλημα ρευστότητας της επιχείρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή