Πώς θα γίνουν οι συγχωνεύσεις των οργανισμών του Δημοσίου με βάση έκθεση που έχει εκπονηθεί

Πώς θα γίνουν οι συγχωνεύσεις των οργανισμών του Δημοσίου με βάση έκθεση που έχει εκπονηθεί

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα μπορεί να «ακούγονται» ως αφηρημένες έννοιες, ωστόσο, στην πράξη, θα αποδειχθεί ότι μόνο τέτοιες δεν είναι. Χαρακτηριστικά παραδείγματα; Οι περιπτώσεις των συγχωνεύσεων που προωθούνται σε Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με Λυρική Σκηνή και Ολυμπιακό Στάδιο (ΟΑΚΑ) με Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» (ΣΕΦ).

Επ’ αυτού, η Οριζόντια Μελέτη Σκοπιμότητας, που εκπόνησε για λογαριασμό της αντιπροεδρίας και της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, η κοινοπραξία συμβούλων Planet-Deloitte είναι κάτι παραπάνω από κατατοπιστική. Οι περιπτώσεις του Μεγάρου Μουσικής και του ΟΑΚΑ είναι χαρακτηριστικές, καθώς καθιστούν ευκολότερα αντιληπτό το εύρος των ανατροπών που κυοφορούνται.

Ειδικότερα, όσον αφορά το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης», προτείνεται η συνένωσή του με το Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας», «με σκοπό τη δημιουργία ενός φορέα με δυνατότητα κάλυψης μεγάλου εύρους αθλητικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων». Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι «θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο παραχώρησης της αξιοποίησης και λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων στον ιδιωτικό τομέα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο». Οπως σημειώνεται, τα ίδια έσοδα του ΟΑΚΑ το 2010 ήταν 9,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι επιχορηγήσεις που έλαβε από τον τακτικό προϋπολογισμό το ίδιο έτος 18,7 εκατ. και τα λειτουργικά έξοδα 26,8 εκατ. Στο ΟΑΚΑ απασχολούνται 240 άτομα.

Την ίδια ώρα, στο ΣΕΦ τα ίδια έσοδα το 2010 ήταν 3,7 εκατ., οι επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό 5,7 εκατ. και τα λειτουργικά έξοδα 12,2 εκατ., ενώ απασχολούνται 126 άτομα. Το μεν ΣΕΦ υπάγεται στις ΔΕΚΟ και εποπτεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το δε ΟΑΚΑ απευθείας στο υπουργείο.

Η συγχώνευση και ιδιωτικοποίηση των δύο κορυφαίων σταδίων της Αττικής θα μεταλλάξει ασφαλώς άρδην τα δεδομένα για σειρά κοινωνικών λειτουργιών και εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων, βέβαια, των εθνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, όπως και τα οικονομικά για τις ομάδες που τα χρησιμοποιούν.

Εξίσου αξιοσημείωτη είναι η πρόταση συγχώνευσης του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι δύο φορείς «έχουν συναφή δραστηριότητα και ήδη συνεργάζονται στενά για την οργάνωση και διεξαγωγή παραστάσεων», καθώς σημαντικό μέρος των διοργανώσεων της Λυρικής πραγματοποιείται σήμερα στις αίθουσες του Μεγάρου.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ενιαίο σχήμα εκτιμάται ότι θα έχει τη δυνατότητα λειτουργίας με χαμηλότερο κόστος, αξιοποιώντας τις υποδομές του Μεγάρου και διασφαλίζοντας κοινές υποστηρικτικές λειτουργίες, όπως η λογιστική, η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, η διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων, αλλά και εμπορικές, όπως η διοργάνωση εκδηλώσεων, το marketing και η διαφήμιση. Επιπλέον όφελος αναμένεται να διασφαλιστεί από την αξιοποίηση των υποδομών του ΟΜΜΑ και ενδεχόμενη αποδέσμευση του ενοικιαζόμενου κτιρίου της Λυρικής (θέατρο Ολύμπια).

Σημειώνεται πως ο ρόλος του ενιαίου φορέα αυτονόητα θα επαναπροσδιοριστεί με την ολοκλήρωση των νέων εγκαταστάσεων της Λυρικής που κατασκευάζονται από το Ιδρυμα Νιάρχου, οι οποίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2015. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί η εκτίμηση καλά ενημερωμένων κύκλων που έχει στη διάθεσή της η «Κ», ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται ενδιαφέρον του Ιδρύματος Νιάρχου σε μια ενδεχόμενη αποκρατικοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή