Νέες επιβαρύνσεις φέρνει η αύξηση των αντικειμενικών

Νέες επιβαρύνσεις φέρνει η αύξηση των αντικειμενικών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αν τελικά αυξηθούν, θα εκτοξεύσουν στα ύψη τους φόρους σε μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές ακινήτων κ.λπ. Πρόκειται για φόρους όπως: το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, η αυξημένη έκτακτη εισφορά επί των αντικειμενικών δαπανών, ο συμπληρωματικός φόρος επί των ενοικίων 1,5%-3%, ο ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή, ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο φόρος κληρονομιάς, γονικής παροχής και δωρεάς ακινήτων, με συντελεστές από 5% έως και 40%, και τα τεκμήρια διαβίωσης με βάση το εμβαδόν ιδιόκτητης ή μισθωμένης κατοικίας και την αντικειμενική τιμή.

Στο υπουργείο Οικονομικών από πέρυσι οι αρμόδιες επιτροπές συγκεντρώνουν στοιχεία από μεσιτικά γραφεία για τις τιμές αγοραπωλησίας σε κατοικίες, καταστήματα και γραφεία όλης της χώρας, με στόχο να δημιουργηθεί ηλεκτρονική βάση με τις μέσες εμπορικές τιμές ανά περιοχή, δηλαδή μια «τράπεζα τιμών» που θα αποτελεί τη βάση των τιμών για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις αλλά και στην ανέγερση των οικοδομών.

Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, είναι αμφίβολο αν η αύξηση των αντικειμενικών θα συνοδευθεί και από αύξηση των αφορολογήτων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Επίσης είναι αμφίβολο αν υλοποιηθεί η πρόθεση που ήθελε το υπουργείο να εξετάζει την αυτόματη αναπροσαρμογή της φορολογίας των γονικών παροχών, ώστε το αφορολόγητο όριο αλλά και οι κλίμακες να αυξάνονται κάθε φορά που οι τιμές των ακινήτων παίρνουν την ανηφόρα. Και τούτο, γιατί στη λίστα της περικοπής όλων των φοροαπαλλαγών που επιβάλλει η τρόικα περιλαμβάνονται και όσες αφορούν την πρώτη κατοικία, τις γονικές παροχές κ.λπ.

Οσον αφορά την απόκτηση πρώτης κατοικίας, από το 2010 καθιερώθηκε αφορολόγητο με βάση την αξία του ακινήτου. Ετσι τα αφορολόγητα ποσά για την πρώτη κατοικία έχουν ως εξής:

Για τον εργένη: 200.000 ευρώ, για τον παντρεμένο: 250.000 ευρώ, για τον παντρεμένο με ένα παιδί: 275.000 ευρώ, για τον παντρεμένο με δύο παιδιά: 300.000 ευρώ και για τον παντρεμένο με τρία παιδιά: 330.000 ευρώ και 30.000 ευρώ επιπλέον για καθένα από τα επόμενα παιδιά

Πάντως σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να κλείσει η «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών αξιών και των εμπορικών τιμών των ακινήτων. Ωστόσο, είναι σαφές ότι στο οικονομικό επιτελείο έχουν αντιληφθεί τις αδικίες που υφίστανται πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως των επαγγελματικών/εμπορικών καταστημάτων, που έχουν πληγεί σημαντικά, δεδομένου ότι τα ακίνητά τους υποαποδίδουν σε σχέση με το κόστος διατήρησής τους.

Ετσι, στο υπ. Οικονομικών προσανατολίζονται και σε μειώσεις των αντικειμενικών τιμών, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

* Ο κ. Γ. Χριστόπουλος είναι φοροτεχνικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή