Ζημίες ύψους 28,26 δισ. ευρώ στις τράπεζες λόγω PSI

Ζημίες ύψους 28,26 δισ. ευρώ στις τράπεζες λόγω PSI

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζημίες-ρεκόρ ύψους 28,26 δισ. ευρώ ανακοίνωσαν για το 2011 οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες. Εθνική Τράπεζα, Eurobank EFG, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς επιβάρυναν τα αποτελέσματά τους κατά 26 δισ. ευρώ λόγω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) στέλνοντας τα μεγέθη τους στα… τάρταρα. Αμεση ήταν η επέμβαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για την κεφαλαιακή θωράκιση του συστήματος: το ΤΧΣ δεσμεύθηκε για την ενίσχυση των παραπάνω τραπεζών με κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ.

Με τη συνδρομή του ΤΧΣ οι τέσσερις μεγάλοι εξασφαλίζουν συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 8%, που τις καθιστά βιώσιμες και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους από το ευρωσύστημα. Παράλληλα, η έγγραφη δέσμευση του ΤΧΣ για την κάλυψη των σχεδιαζόμενων αυξήσεων κεφαλαίων επέτρεψε τους ορκωτούς εκλεκτές να χορηγήσουν «καθαρά» πιστοποιητικά, δηλαδή, χωρίς να διατυπώνουν επιφυλάξεις για κινδύνους και αβεβαιότητες για την οικονομική κατάσταση των τραπεζών. Νέα παράταση, μέχρι τέλους Μαΐου, για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους έλαβαν Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται διαβούλευση μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει την εκ νέου κεφαλαιακή ενίσχυση των δύο κρατικών τραπεζών με την παράλληλη ριζική αναδιάρθρωσή τους.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν στην «Κ» ότι οι ζημίες ήταν αναπόφευκτες, λόγω της μεγάλης έκθεσης των τραπεζών σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα συμμετείχε στο PSI με κεφάλαια ύψους 14,8 δισ. ευρώ, η Eurobank EFG με 7,7 δισ. ευρώ, η Alpha Bank με 6 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων 2,1 δισ. ευρώ δανείων ΔΕΚΟ που συμμετείχαν στο PSI) και η Τράπεζα Πειραιώς με 7,7 δισ. ευρώ.

Το ΤΧΣ, με τις επιστολές που απέστειλε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στις διοικήσεις των τραπεζών, δεσμεύθηκε για τη συμμετοχή του στις αυξήσεις κεφαλαίου που σχεδιάζουν οι τράπεζες με τα εξής ποσά: 6,9 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, 4,2 δισ. ευρώ στην Eurobank, 1,9 δισ. ευρώ στην Alpha Bank και 5 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς. Στελέχη της Eurobank τονίζουν ότι τα κεφάλαια που θα αντλήσει από το ΤΧΣ θα περιοριστούν περίπου στα 3,2 δισ. ευρώ μετά την πώληση θυγατρικών (Polbank, Tekfen) και την επαναγορά υβριδικών κεφαλαίων. Την Παρασκευή η Alpha Bank ανακοίνωσε την κατάθεση πρότασης επαναγοράς ομολόγων που είχε εκδώσει, ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ, τα οποία θα αποκτήσει με discount που κυμαίνεται μεταξύ 40% και 60%.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι τόσο το ύψος των ζημιών που παρουσιάστηκαν όσο κυρίως το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση δεν είναι τα τελικά: «Αποτελούν μια καλή προσέγγιση στο τελικό νούμερο. Ωστόσο, μόνο αν καθοριστούν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης ώστε να δούμε τι ποσά θα πρέπει να καλύψουμε με την έκδοση μετοχών και τι ποσά θα καλυφθούν με μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) θα μπορούμε να υπολογίσουμε τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες», τονίζουν στην «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή