Η προεκλογική αβεβαιότητα έπληξε τις ελληνικές εξαγωγές

Η προεκλογική αβεβαιότητα έπληξε τις ελληνικές εξαγωγές

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα -κάτι που έχει να συμβεί από το 2009- παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές γεγονός που αποδίδεται στην αβεβαιότητα που επικράτησε στις ξένες αγορές κατά την προεκλογική περίοδο σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας. Η κάμψη των εξαγωγών οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση του ενδοκοινοτικού εμπορίου, κάτι που οι ίδιοι οι εξαγωγείς αποδίδουν αφενός στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις ελληνικές επιχειρήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και αφετέρου στην εξάπλωση της κρίσης σε ολοένα και περισσότερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) η συνολική αξία των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, ανήλθε τον Μάιο του 2012 σε 1.382,4 εκατ. ευρώ έναντι 1.394,1 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2011, παρουσιάζοντας μείωση 0,8%. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ έδειχναν υποχώρηση των εξαγωγών κατά 0,3%. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) έχει επιβραδυνθεί σημαντικά ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών κατά το τρέχον έτος, καθώς στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2012 η αύξηση είναι μόλις 3,1% σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2011, έναντι αύξησης 17% κατά τη σύγκριση του πενταμήνου του 2011 με το πεντάμηνο του 2010.

Τα ελληνικά προϊόντα χάνουν τη μάχη των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 4,9% τον Μάιο του 2012 σε σχέση με τον Μάιο του 2011, ενώ οι εξαγωγές προς τις τρίτες χώρες αυξήθηκαν κατά 7,3%. Το μερίδιο των χωρών της Ε.Ε. στις ελληνικές εξαγωγές είναι 63,7% έναντι 72% τους αντίστοιχους μήνες του 2011. Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες προϊόντων, η κάμψη των ελληνικών εξαγωγών προέρχεται κυρίως από τη μείωση στις εξαγωγές βιομηχανικών ειδών κατά 3,2%.

Μείωση, αν και μικρότερη σε σχέση με άλλους μήνες, παρουσιάζουν και οι εισαγωγές. Ειδικότερα, βάσει των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εισαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, ανήλθε τον Μάιο του 2012 στο ποσό των 2.682,2 εκατ. ευρώ έναντι 2.765,7 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2011, παρουσιάζοντας μείωση 3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή