ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διανομή δελτίων για πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εφαρμογή του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού «Τουρισμός για Ολους» του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, το οποίο θα ισχύσει από τον επόμενο μήνα έως 31 Μαΐου 2013.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα διατεθούν 81.200 δελτία. Η περικοπή του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας προκάλεσε ισχυρό πλήγμα σε μεγάλο αριθμό τουριστικών καταλυμάτων, σε σημείο που να διακυβεύεται η βιωσιμότητά τους. Η ενεργοποίηση του προγράμματος από το υπουργείο Τουρισμού αναμένεται να περιορίσει κάποιες απώλειες και να δώσει τη δυνατότητα σε οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού να κάνουν διακοπές τη φετινή περίοδο.

Τη σχετική απόφαση για την υλοποίηση του προγράμματος ύψους 5,5 εκατ. ευρώ υπέγραψε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. Σύμφωνα με το υπουργείο, η ενεργοποίηση του προγράμματος εντάσσεται στους άμεσους στόχους για την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού. Το πρώτο υποπρόγραμμα αφορά σε εξαήμερες διακοπές (5 διανυκτερεύσεις) και θα διατεθούν 76.200 δελτία. Στο υποπρόγραμμα καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή ξενοδοχεία τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες με χρηματοδότηση από τον ΕΟΤ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση 14 ευρώ, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα με χρηματοδότηση 12 ευρώ και τουριστικές κατασκηνώσεις με 6 ευρώ.

Στο υποπρόγραμμα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν με εισοδηματικά κριτήρια υπάλληλοι και συνταξιούχοι με τα προστατευόμενα μέλη τους που δεν ήταν δικαιούχοι αντίστοιχων προγραμμάτων άλλων Οργανισμών. Επίσης, άτομα με αναπηρία 67% και άνω ανεξαρτήτως εισοδήματος πολύτεκνοι κ.ά. Το όριο του εισοδήματος για μεμονωμένους δικαιούχους είναι ατομικό εισόδημα 18.000 ευρώ, για δικαιούχους με οικογενειακό εισόδημα 31.000 ευρώ και για τρίτεκνους με οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ. Για κάθε προστατευόμενο τέκνο το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 1.500 ευρώ.

Το δεύτερο υποπρόγραμμα «Τουρισμός για Ολους» Γ΄ ηλικίας θα ισχύσει από 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Μαΐου 2013. Η διάρκεια των διακοπών ορίζεται μέχρι τις 5 διανυκτερεύσεις και θα διατεθούν 5.000 δελτία.

Ο ΕΟΤ δέχεται από χθες τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων επιχειρηματιών που επιθυμούν να να συμμετάσχουν και στα δύο υποπρογράμματα έως και τις 23 Ιουλίου. Θα ακολουθήσει ανακοίνωση με τους δικαιούχους και τον χρόνο διάθεσης των δελτίων από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.