Με τον υψηλότερο κίνδυνο χρεοκοπίας η Ελλάδα ξανά

Με τον υψηλότερο κίνδυνο χρεοκοπίας η Ελλάδα ξανά

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη θέση παγκοσμίως με τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας επανήλθε η Ελλάδα. Σύμφωνα με τον οργανισμό CMA η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας ανήλθε στο 96,7%, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η Ελλάδα ήταν εκτός της πρώτης δεκάδας, δεδομένου ότι εκείνη την περίοδο ολοκληρωνόταν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI). Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του ο CMA αναφέρει ότι η εξέλιξη αυτή δείχνει πως το PSI δεν επέδρασε σημαντικά στην επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Για να υπολογιστεί η πιθανότητα πτώχευσης, ο CMA λαμβάνει υπόψη του την εξέλιξη του 5ετούς ασφάλιστρου κινδύνου (CDS) έναντι της πτώχευσης της χώρας. Σε διάγραμμα που παρουσιάζει ο οργανισμός για την πορεία του ελληνικού 5ετούς CDS φαίνεται ότι από τις 9.000 μονάδες βάσης, που ήταν στις αρχές Απριλίου, υποχώρησε στα επίπεδα των 5.500 μονάδων στις αρχές Μαΐου.

Ωστόσο, μετά τις πρώτες εκλογές, το ελληνικό CDS πήρε και πάλι την ανιούσα και σταδιακά επανήλθε στα επίπεδα των 8.000-9.000 μονάδων μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Το «εντυπωσιακό» είναι ότι μετά τις 15 Ιουνίου και τον σχηματισμό κυβέρνησης από τα τρία κόμματα, το ελληνικό CDS άγγιξε τις 12.000 μονάδες στα τέλη του μήνα. Ενδεικτικό, ότι οι αγορές συνεχίζουν να θεωρούν πάρα πολύ πιθανή την πτώχευση της χώρας.

Στον αντίποδα -δηλαδή στις χώρες με το μικρότερο ποσοστό να χρεοκοπήσουν μέσα στην επόμενη πενταετία- πρώτη κατετάγη η Νορβηγία με ποσοστό 2,8%. Στη δεύτερη θέση ήταν οι ΗΠΑ (4,2%) και στην τρίτη η Ελβετία με 4,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή