ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ILO: Χωρίς ανάπτυξη θα εκτοξευθεί η ανεργία

Αυστηρή προειδοποίηση για αύξηση των ανέργων στην Ευρωζώνη αν δεν εφαρμοστούν οικονομικές πολιτικές που να ευνοούν την ανάπτυξη και την απασχόληση, απευθύνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΙLΟ).

Σε μελέτη της που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, προειδοποιεί ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια μπορεί να υπάρχουν στην Ευρωζώνη επιπλέον 4,5 εκατομμύρια άνεργοι. Σύμφωνα με την Οργάνωση, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17,4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζητούν δουλειά στην Ευρώπη, δηλαδή η ανεργία φτάνει το 11%. Η ILO εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την ανεργία των νέων που ανέρχεται στη Ζώνη του Ευρώ στο 22%, αλλά αγγίζει το 30% στην Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία και το 50% στην Ισπανία και την Ελλάδα. Το 44% αυτών που ζητούν εργασία είναι άνεργοι εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Ο γενικός διευθυντής της ILO, Χουάν Σομαβία, προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι θα πληγούν όλες, ακόμη και αυτές που πλήττονται τώρα λιγότερο, αν δεν υπάρξει μια ριζική αλλαγή πολιτικής.

«Συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο πως μια προσέγγιση βασισμένη αποκλειστικά στη δημοσιονομική λιτότητα θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση χωρίς εντούτοις να μειώσει με τρόπο σημαντικό τα δημοσιονομικά ελλείμματα», επισημαίνεται στη μελέτη.

Η μελέτη συνιστά πολιτικές επενδύσεων και ανόρθωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει «να διευθετηθεί γρήγορα το ζήτημα της ρευστότητας πολλών τραπεζών». Η ILO ζητεί να υπάρξει μέριμνα «ώστε οι νέοι να μη μείνουν αιχμάλωτοι της επισφαλούς εργασίας» και αναφέρει ως παραδείγματα τις πολιτικές που εφαρμόζονται από τις σκανδιναβικές χώρες, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Οπως αναφέρεται, υπάρχουν προγράμματα εκπαίδευσης που διευκολύνουν τη μετάβαση από το σχολείο στην εργασία ή στις «εγγυήσεις για τους νέους». Στη Σουηδία, 46% των νέων που ζητούν δουλειά πέτυχαν να βρουν χάρη σ’ αυτή την εγγύηση.