Από το 2013 θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα

Από το 2013 θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, στο περιουσιολόγιο και στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων. Ωστόσο σημείωσε ότι εφόσον οι συζητήσεις με τους εταίρους έχουν θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αυτή θα γίνει άμεσα με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή. Οι αλλαγές τόσο στο εισόδημα όσο και στο περιουσιολόγιο και στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος θα τεθούν σε ισχύ από το 2013. Ο κ. Μαυραγάνης υπογράμμισε, πάντως, ότι το φορολογικό σύστημα χρειάζεται αλλαγή, σημειώνοντας ότι έχει μεγάλες διαφορές από τα σύγχρονα φορολογικά συστήματα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Είπε επίσης ότι το κράτος έχει ανάγκη από έσοδα και με το υπάρχον φορολογικό σύστημα δεν έχουμε καλές αποδόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει τα εξής:

1. Αύξηση του αφορολογήτου ορίου που σήμερα ανέρχεται στα 5.000 ευρώ. Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι αυτό προκύπτει από την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων. Σε ό,τι αφορά τα κλιμάκια, ο υφυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να ενισχύσουμε αυτούς που είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Δηλαδή, σύμφωνα με την υφυπουργό, τα νέα λιγότερα κλιμάκια θα λειτουργήσουν προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μετρηθεί το κόστος από τη νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2013. Τα φορολογικά κλιμάκια εξετάζεται από εννέα που είναι σήμερα να μειωθούν σε 4 ή 5, ενώ στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η αύξηση του αφορολογήτου ορίου από τις 5.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ.

2. Θα επανεξεταστεί το μέτρο των αποδείξεων. Ο υφυπουργός τόνισε ότι στο πλαίσιο της απλοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας θα τεθούν όλα στο τραπέζι προκειμένου να διαπιστωθεί ποια μέτρα λειτουργούν και ποια πρέπει να τροποποιηθούν.

3. Αξιολόγηση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια. Στο στόχαστρο μπαίνουν τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για έχοντες 1 ή 2 παιδιά, για τρίτεκνους και πολύτεκνους, για ανάπηρους καθώς και οι φοροεκπτώσεις για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δωρεές, χορηγίες, διατροφή κ.λπ.

4. Εφαρμογή ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το 2013 για κινητή και ακίνητη περιουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για όποιον δεν συμμορφωθεί και δεν δηλώσει την περιουσία του, εκτός από τις χρηματικές ποινές, θα προβλεφθεί και αυστηρή ποινή μέσω θέσπισης ποινικού αδικήματος. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι ιδιαίτερα δύσκολο το περιουσιολόγιο να είναι έτοιμο στις αρχές του 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή