ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 7 έως 10 δόσεις η καταβολή του φόρου

Σε επτά έως δέκα μηνιαίες δόσεις θα κληθούν οι φορολογούμενοι να καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει για τα εισοδήματα του 2011. Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι δόσεις θα φτάνουν τις 10, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται μέχρι τα 50.000 ευρώ. Για οικογενειακό εισόδημα από 50.000 έως 80.000 ευρώ οι δόσεις θα φτάσουν τις 7, ενώ για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ οι δόσεις θα παραμείνουν ως έχουν (δηλαδή τρεις διμηνιαίες).

Οσοι δηλαδή λάβουν το τριπλό εκκαθαριστικό σημείωμα (φόρος εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος) θα μπορούν να πληρώσουν τους φόρους ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος σε 7 ή 10 δόσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση να υποβληθεί εμπρόθεσμα μέχρι τις 16 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το τέλος της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων. Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν διευκρινίζουν εάν χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη της τρόικας, δεδομένου ότι σημαντικό τμήμα των εσόδων θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2013. Προφανώς το θέμα θα ξεκαθαριστεί με την άφιξη των στελεχών της τρόικας στα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που παρουσιάστηκε χθες στον πρωθυπουργό:

1. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους σε δόσεις. Εφόσον το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 50.000 ευρώ έχουν το δικαίωμα να πληρώσουν τον φόρο σε 10 δόσεις. Δεν διευκρινίζεται εάν θα υπάρχει κατώτατο ποσό δόσης.

2. Οσοι επιλέξουν 10 ισόποσες δόσεις θα πληρώσουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 το 70% της οφειλής (σε επτά δόσεις) και τους υπόλοιπους 3 μήνες το 30% της οφειλής. Αυτό μπορεί να μην ενδιαφέρει τόσο πολύ τους φορολογούμενους αλλά ενδιαφέρει το υπουργείο Οικονομικών δεδομένου ότι οι εισπράξεις μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2013 (εφόσον αφορούν φόρους του προηγούμενου έτους) εγγράφονται στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2012.

3. Οσοι επιλέξουν 10 μη ισόποσες δόσεις θα πληρώσουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 το 60% της οφειλής που αφορά τις 7 πρώτες δόσεις και το υπόλοιπο ποσό μέχρι τον Μάιο του 2013 (βλ. παραδείγματα).

4. Οι φορολογούμενοι με οικογενειακό εισόδημα από 50.000 ευρώ έως 80.000 ευρώ θα καταβάλουν την οφειλή τους σε επτά δόσεις, δηλαδή το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013.

5. Οσοι έχουν εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ θα καταβάλουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις με βάση το ισχύον σύστημα δηλαδή σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

6. Σε περίπτωση υποβολής του αιτήματος για τμηματική καταβολή των φόρων, μετά την προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης θα πρέπει να καταβληθεί και το ληξιπρόθεσμο ποσό για να γίνει δεκτό το αίτημα των περισσότερων δόσεων.

7. Η ρύθμιση θα αφορά μόνο όσους φορολογούμενους θα υποβάλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις. Σημειώνεται ότι η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ολοκληρώνεται στις 16 Ιουλίου.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης, αναφερόμενος στο θέμα τόνισε ότι: «δεν μπορώ να πω ακόμα αν θα δοθεί παράταση στις δηλώσεις, προχωράμε με ορίζοντα την 16η Ιουλίου». Πάντως, τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων.