Συναγερμός στην κυβέρνηση για την εφαρμογή μέτρων 3 δισ. ευρώ

Συναγερμός στην κυβέρνηση για την εφαρμογή μέτρων 3 δισ. ευρώ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρυμένη διυπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, πραγματοποιείται σήμερα για την προώθηση των περικοπών που πρέπει να γίνουν από τα υπουργεία στο πλαίσιο της υλοποίησης των μέτρων του Μνημονίου. Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα μέχρι τις 24 Ιουλίου οφείλει να δρομολογήσει όλες τις δράσεις που έχουν μείνει πίσω, τόσο σε δημοσιονομικό, όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο.

Ετσι, ο κ. Στουρνάρας μετά την επιστροφή του από το Eurogroup, είχε σύσκεψη για την εξέλιξη των αποκρατικοποιήσεων (χθες) και σύσκεψη για την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων, ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, σήμερα.

Με τον τρόπο αυτό στέλνει διπλό μήνυμα. Προς το εξωτερικό ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και προς το εσωτερικό ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Μνημονίου. Στη σημερινή διυπουργική σύσκεψη υπό τον κ. Στουρνάρα, θα συμμετάσχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας και οι υπουργοί:

1. Εθνικής Αμυνας, κ. Π. Παναγιωτόπουλος. Στα μέτρα που αποφασίστηκαν τον Μάρτιο, προβλέπεται η περικοπή κατά 300 εκατ. ευρώ των αμυντικών δαπανών.

2. Εσωτερικών, κ. Ευρ. Στυλιανίδης. Στα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν, περιλαμβάνονται οι μειώσεις σε αποδοχές δημάρχων και οι περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες των δήμων.

3. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντ. Μανιτάκης. Το φλέγον θέμα είναι το πώς θα μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι φέτος κατά 15.000, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο. Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποφασιστεί και το τι θα γίνει με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.

4. Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκης. Θα πρέπει να μειωθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ.

5. Παιδείας, κ. Κ. Αρβανιτόπουλος. Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, θα πρέπει το υπουργείο να διαμορφώσει τις ανάγκες για εκπαιδευτικούς (αναπληρωτές κ.λπ.) και λειτουργικές δαπάνες.

6. Υγείας, κ. Αν. Λυκουρέντζος. Μόνο από τη φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται εξοικονόμηση 1,076 δισ. ευρώ φέτος. Επίσης, πρέπει να γίνουν και οι μειώσεις στις εφημερίες των γιατρών.

7. Δικαιοσύνης, κ. Αντ. Ρουπακιώτης. Βάσει του Μνημονίου θα έπρεπε μέχρι τα τέλη Ιουνίου να έχει εκδικαστεί το 50% των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, οι οποίες φθάνουν τις 180.000. Αντίθετα, έχει εκδικαστεί μόλις το 2,5% αυτών. Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των δικηγόρων.

8. Εργασίας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλος (υφυπουργός). Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η εφαρμογή των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, όπως προβλέπονται στο Μνημόνιο και να παρουσιάσει την κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή