«Είναι πολύ νωρίς ώστε να μιλήσουμε για την επιμήκυνση»

«Είναι πολύ νωρίς ώστε να μιλήσουμε για την επιμήκυνση»

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το πρόγραμμα επιστρέψει σε τροχιά, θα μπορούσε να ξεκινήσει η συζήτηση για την παράταση του χρόνου για τη μείωση του ελλείμματος, σύμφωνα με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικού Εμπορίου της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και χαρακτηρίζει «ανοησίες» τα περί Grexit.

– Πιστεύετε ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει το Μνημόνιο;

– Ελπίζω ότι θα τα καταφέρει και είμαι αισιόδοξος ως προς αυτό. Ο σκοπός του ταξιδιού μου στην Ελλάδα ήταν διπλός. Πρώτον, ήταν μία διερευνητική αποστολή για να αντιληφθούμε τι γίνεται στην Ελλάδα και δεύτερον, να στηρίξω τη νέα κυβέρνηση γιατί αισθάνομαι ότι είναι μία πολύ υπεύθυνη κυβέρνηση, που θα μπορέσει να προωθήσει πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις.

Καλωσορίζω θερμά τις ομιλίες τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού Οικονομικών το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Κοινοβούλιο (σ.σ. τις προγραμματικές δηλώσεις). Εάν αυτές οι ομιλίες επαληθευτούν, τότε θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει. Αλλά ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτό θα σημαίνει δύσκολα μέτρα τους επόμενους 3 με 4 μήνες. Θέλω, όμως, επίσης η Ελλάδα να ξέρει και να καταλάβει ότι δεν είναι μόνη της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Εχει φίλους. Είμαστε όλοι στο ίδιο πλοίο. Το ότι υποστηρίζουμε ένα πρόγραμμα με δύσκολα μέτρα, δεν σημαίνει ότι το κάνουμε επειδή είμαστε κακοί. Το κάνουμε επειδή και εμείς ακολουθούμε το ίδια πράγματα και ξέρουμε ότι δουλεύουν. Βρίσκω πολύ ατυχές το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση από λιγότερο υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις.

– Σας είπε κάτι ο πρωθυπουργός στη συνάντησή σας, το οποίο σας κάνει να αισθάνεστε πιο σίγουρος για τη συνέχεια;

– Βγήκα από τη συνάντηση πολύ πιο αισιόδοξος. Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ευρώπη, επειδή παρακολουθούμε περισσότερο τις εξελίξεις από τα μέσα ενημέρωσης και από το πώς τις βλέπει το κοινό. Πρέπει να συναντιόμαστε πιο πολύ πρόσωπο με πρόσωπο για να μαθαίνουμε τι γίνεται σε μία χώρα. Είμαι προσεκτικά αισιόδοξος. Αλλά η αισιοδοξία δεν σημαίνει εύκολες λύσεις. Το αντίθετο. Στο τέλος της ημέρας θα ξεπεράσετε την κρίση μέσω της ανάπτυξης και θα πρέπει να δώσουμε προσοχή σε αυτό τον τομέα πλέον.

– Είστε έτοιμοι να δεχθείτε αλλαγές στο πρόγραμμα, όπως η παράταση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος ή αλλαγή στα μέτρα του Μνημονίου;

– Πιστεύω ότι η σειρά των πραγμάτων είναι ξεκάθαρη. Πριν συζητηθεί η οποιαδήποτε επιμήκυνση, πρέπει πρώτα να επανέλθει το πρόγραμμα σε τροχιά. Πολύ απλά, δεν είμαστε σε αυτό το στάδιο. Γι’ αυτό οι επόμενες εβδομάδες είναι πολύ σημαντικές. Πρώτα θα πρέπει να δουλέψει η συλλογή των φόρων, να ξεκινήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η διοικητική μεταρρύθμιση. Εάν αυτά συμβούν, η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί. Αλλά είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για επιμήκυνση του προγράμματος.

– Η Φινλανδία και η Ευρωζώνη είναι έτοιμες να δώσουν περισσότερα δάνεια στην Ελλάδα;

– Είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή. Εχουμε πολιτικές πιέσεις στις πατρίδες μας για το τι γίνεται εδώ. Είναι δύσκολο να βρεθεί η ισορροπία και γι’ αυτό είναι αυτή τη στιγμή πιο δύσκολο να δοθούν τα περισσότερα δάνεια.

– Αλλά εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τα μέτρα;

– Τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε επαναξιολόγηση. Είναι πολύ νωρίς να πάρουμε αποφάσεις γι’ αυτό. Εάν λέγαμε τώρα ότι προτιθέμεθα να κάνουμε κάτι τέτοιο, δεν θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Τα πράγματα πρέπει να γίνουν με την αντίθετη φορά.

– Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Ελληνες και το πολιτικό σύστημα της χώρας;

– Το κλειδί είναι η συλλογή φόρων. Η φοροδιαφυγή είναι σοβαρό πρόβλημα. Εάν αυτό λυθεί, θα υπάρχουν πολλά χρήματα για τα δημόσια οικονομικά. Δεύτερο θέμα είναι το μέγεθος του δημόσιου τομέα που είναι υπερβολικό.

– Πιστεύετε ότι κάποιες χώρες όπως η Ελλάδα θα πρέπει να φύγουν από το ευρώ;

– Οχι. Απολύτως όχι. Είμαστε μαζί σε αυτό. Δεν θέλω να μιλάω για Grexit, αυτά είναι ανοησίες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για το ευρώ.

– Βλέπετε να υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ;

– Για να μπορείς να κάνεις ένα σύστημα να δουλέψει, πρέπει να λειτουργείς με τον φόβο ότι θα καταρρεύσει. Τότε θα λάβεις τις καλύτερες αποφάσεις. Γι’ αυτό, πάντα πρέπει να έχεις τον φόβο ότι θα καταρρεύσεις, αλλά να μην πιστεύεις ποτέ ότι θα γίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή