Αυθαιρεσίες έκτασης 20.000 στρεμμάτων κατά μήκος του αιγιαλού ενός νομού…

Αυθαιρεσίες έκτασης 20.000 στρεμμάτων κατά μήκος του αιγιαλού ενός νομού…

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι τεχνικοί ελεγκτές του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων όταν τον περασμένο Απρίλιο επισκέφθηκαν την Ηλεία. Στόχος της επίσκεψης ήταν η επιθεώρηση δημόσιων ακινήτων με απώτερη επιδίωξη να εξεταστεί το ενδεχόμενο αξιοποίησής τους από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σε μια περιοχή αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος, πλησίον του Κατάκολου. Οι ελεγκτές όχι μόνον δεν βρήκαν κενή γη, ως όφειλε να υπάρχει, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις βρέθηκαν μπροστά σε ολόκληρους οικισμούς με χιλιάδες αυθαίρετες κατοικίες.

Οπως αναφέρει η σχετική έκθεση, από μόνον ένα δημόσιο ακίνητο συνολικής έκτασης 1.851 στρεμμάτων, μόνον τα 300 θεωρήθηκαν σχετικά ελεύθερα προκειμένου ν’ αξιοποιηθούν. «Νέες εγκαταστάσεις μπορούν να γίνουν σε τμήμα περίπου 300 στρεμμάτων από τα 1.851 στρέμματα της έκτασης του παλαιού αιγιαλού, τα οποία είναι σχετικά ελεύθερα κτισμάτων, έχουν όμως μειονεκτική -όχι άμεση- επαφή με την παραλία», αναφέρει η έκθεση της Σήμα ΑΤΕΜΕ, που ανέλαβε την επιθεώρηση του ακινήτου για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ. Αλλά ακόμη και τα σχετικά «ελεύθερα» τμήματα του ακινήτου χαρακτηρίζονται από τους επιθεωρητές «κατεχόμενα», με την έννοια ότι πλέον συνιστούν καλλιεργούμενα αγροτεμάχια.

Το εξεταζόμενο ακίνητο (ΑΒΚ 304, θέση «Αγιος Ανδρέας – Κατάκολο – Καλλιθέα – Καβούρι») βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Πύργου, κοντά στο λιμάνι και τον οικισμό Κατάκολου. Είναι παλαιός αιγιαλός που προσδιορίσθηκε το 1992 και ο νομικός έλεγχος που είχε προηγηθεί έδειξε ότι το ακίνητο ήταν «καθαρό». Συγκεκριμένα, η έκθεση νομικού ελέγχου αναφέρει ότι «δεν προέκυψε κάποιο σημαντικό εύρημα κατά τη διενέργεια νομικού ελέγχου του ακινήτου».

Το παράδειγμα αυτό δεν είναι το πιο ακραίο. Σε μία περίπτωση, οι τεχνικοί ελεγκτές του Ταμείου δεν εντόπισαν ένα ακίνητο 2.000 στρεμμάτων. Πρόκειται για το ακίνητο ΑΒΚ 9 που υπάγεται επίσης στον Δήμο Πύργου, εκτείνεται σε μήκος 10 χλμ. και για το οποίο, όπως αναφέρει ο τεχνικός ελεγκτής, «δεν έχουν εντοπισθεί τα ακριβή του όρια ούτε έχει καθοριστεί η ακριβής θέση του ακινήτου». Οι ίδιοι διαπίστωσαν ότι, από το σύνολο των εγγράφων που τέθηκαν στη διάθεσή τους, δεν προκύπτει -με βάση τους τίτλους που έχει καταγραφεί- ως δημόσιο ακίνητο. Τέλος διαπιστώνουν ότι από τα υποτιθέμενα 2.000 στρέμματα του ακινήτου, μόλις τα 76 στρέμματα είναι αξιοποιήσιμα. «Στην ευρύτερη περιοχή φαίνεται να έχουν συντελεστεί χιλιάδες καταπατήσεις καθώς όλο το παραλιακό μέτωπο του ακινήτου έχει καταληφθεί και έχουν κατασκευαστεί αυθαίρετα παραθεριστικά κτίσματα, αποκλείοντας όλο το παραλιακό μέτωπο», διαπιστώνει χαρακτηριστικά η εταιρεία Senet A.E. που ανέλαβε τον τεχνικό έλεγχο του ακινήτου. Συνολικά, όπως αναφέρουν στελέχη του Ταμείου, στον Ν. Ηλείας ελέγχθησαν πάνω από 20.000 στρέμματα δημόσιας γης. Είναι ζήτημα όμως απ’ όλα αν είναι άμεσα αξιοποιήσιμα 2 χιλ. στρέμματα. Και η αξιοποίησή τους αυτή, όπως σημειώνουν οι άνθρωποι του ΤΑΙΠΕΔ, θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι μη καταπατημένες εκτάσεις αντιστοιχούν στις… τρύπες μιας γραβιέρας.

«Εν συντομία», παραδέχεται στέλεχος του Ταμείου, «το πρόβλημα είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο καταγράφει επισήμως, στα βιβλία της ΚΕΔ, ως περιουσία του περίπου 20.000 στρέμματα παραθαλάσσιας γης σε μήκος περίπου 15 χλμ. ακτογραμμής, τα αποκαλούμενα ασημικά και χρυσαφικά. Στην πράξη αποδείχθηκε ότι για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εκτάσεων είτε δεν υπήρχαν επίσημοι τίτλοι κυριότητας είτε εξαφανίστηκαν, αλλά σε κάθε περίπτωση καταπατήθηκαν από χιλιάδες καταπατητές που βρήκαν την ευκαιρία να το κάνουν…».

Τώρα οι τεχνικοί σύμβουλοι προτείνουν διάφορες λύσεις. Στην περίπτωση των ακινήτων ΑΒΚ 9 και 304, προτείνουν την εξαγορά των οικοπέδων από τους καταπατητές, αφού θεωρούν απίθανο να γκρεμιστούν μερικές χιλιάδες αυθαίρετων κατοικιών. Σε άλλα ακίνητα, με λιγότερες αυθαίρετες κατασκευές, προτείνεται το γκρέμισμα των κατασκευών, όπως για παράδειγμα στο ακίνητο ΑΒΚ 295 (θέση Παραλία Επιταλίου ώς λίμνη Καϊάφα) που βρίσκεται στον Βώλακα Ηλείας, συνολικής έκτασης 1.312 στρεμμάτων. «Η κατασκευή γηπέδου γκολφ τύπου dessert στην περιοχή αυτή μπορεί να εξετασθεί», αναφέρει ο τεχνικός σύμβουλος του Ταμείου. Σημειώνεται ότι και για το συγκεκριμένο ακίνητο, ο νομικός έλεγχος το χαρακτηρίζει «καθαρό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή