Αναζητούνται ισοδύναμα για να μην ψαλιδιστούν τα ειδικά μισθολόγια

Αναζητούνται ισοδύναμα για να μην ψαλιδιστούν τα ειδικά μισθολόγια

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες μισθολογικές απώλειες θα επιφέρει τυχόν ενεργοποίηση του νόμου για τα ειδικά μισθολόγια μέσα στο καλοκαίρι και με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου, εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πείσει την τρόικα ότι τα ισοδύναμα μέτρα που παρουσιάζει είναι ικανά να εξοικονομήσουν δαπάνες 200 εκατ. ευρώ για το 2012 και 400 εκατ. το 2013. Σε αυτήν την περίπτωση θα «ψαλιδιστούν» τουλάχιστον κατά 12%, σε μέσα επίπεδα, οι αποδοχές 195.000 υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικό καθεστώς (γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί, διπλωματικοί, καθηγητές ΑΕΙ, ένστολοι κ.ά.), το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 5,9 δισ. και φθάνει το ένα τρίτο της συνολικής μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου. Η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει να «πειράξει» τα ειδικά μισθολόγια, και κυρίως των ενστόλων, αντιπροτείνει αντισταθμιστικά μέτρα, όπως μειώσεις επιχορηγήσεων, περικοπές παγίων εξόδων της δημόσιας διοίκησης, μείωση της δαπάνης των ενοικίων, τα οποία έχουν κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και μπορούν να αποδώσουν από 170 εκατ. ώς και 220 εκατ. ευρώ.

Διαφορετικά, το οικονομικό επιτελείο είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει σε περικοπές στο σύστημα αμοιβών 15 ειδικών μισθολογίων, που θα γίνουν μεν στη φιλοσοφία του ενιαίου μισθολογίου, αλλά θα συνυπολογιστούν και οι ξεχωριστές ιδιαιτερότητες – συνθήκες εργασίας και ανάγκες του κάθε κλάδου. Ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι, εφόσον δεν πείσει την τρόικα για τα εναλλακτικά μέτρα και οδηγηθεί στην κατάργηση των 15 ειδικών μισθολογίων, να διαφυλάξει τουλάχιστον τις αποδοχές των ενστόλων, διαχωρίζοντας τα επιδόματα που λαμβάνουν, για παράδειγμα, οι λεγόμενοι «μάχιμοι αστυνομικοί» (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. κ.ά.) από εκείνους που υπηρετούν στα αστυνομικά τμήματα.

Η οδηγία, πάντως, με βάση το μεσοπρόθεσμο που έχει ψηφιστεί, είναι να εξισωθούν οι μισθοί με εκείνους των λοιπών δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που θα οδηγήσει σε κατάργηση επιδομάτων και μειώσεις που θα κυμανθούν γύρω στο 12%, χωρίς να αποκλείεται να φθάσουν και το 20% στα υψηλά κλιμάκια. Για τους γιατρούς του ΕΣΥ και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα διατηρηθούν ορισμένα από τα κλαδικά επιδόματα, όπως το επίδομα θέσης ευθύνης και νοσοκομειακής απασχόλησης ή το επίδομα κινδύνου και αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας. Οι υψηλόβαθμοι ή όσοι έχουν πολυετή προϋπηρεσία, όμως, θα έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς τόσο το επίδομα χρόνου υπηρεσίας όσο και εκείνο της θέσης ευθύνης θα αναπροσαρμοστούν «προς τα κάτω».

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, πάντως, ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν επεξεργαστεί ισοδύναμα μέτρα για να εξοικονομηθούν 40 εκατ. ευρώ το 2012 και 120 το 2013. Ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα είναι να επανεξεταστούν ορισμένες συμβάσεις, να μετατεθούν οι πληρωμές σε εξοπλιστικά προγράμματα, ακόμη και να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία από τους 9 στους 12 μήνες, για να μη γίνουν πολλές προσλήψεις οπλιτών πενταετούς θητείας. Στο μικροσκόπιο των μισθολογικών αλλαγών, σε περίπτωση που η τρόικα απορρίψει τις κυβερνητικές προτάσεις, θα βρεθούν 22.245 γιατροί του ΕΣΥ, 156.282 μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος (που λαμβάνουν κατά μέσο όρο περίπου 2.000 ευρώ), 4.000 δικαστικοί λειτουργοί (με αποδοχές που κυμαίνονται στις 3.000), 885 διπλωμάτες, 11.920 καθηγητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ (3.000 ευρώ), μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες και ερευνητές (ΚΕΠΕ), προσωπικό Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, 88 αρχιερείς όλων των δογμάτων, μουσικοί και καθηγητές Εθνικής Σχολής Υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή