Η τρόικα αποφασίζει για κλιμάκια, αφορολόγητο

Η τρόικα αποφασίζει για κλιμάκια, αφορολόγητο

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου και κατ’ επέκταση ο αριθμός των κλιμακίων εξαρτάται από την απόφαση που θα λάβει η τρόικα για το επίμαχο θέμα. Η κυβέρνηση, όπως έχει ανακοινώσει στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων, επιδιώκει να αυξήσει το αφορολόγητο όριο από τα 5.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 8.000 ευρώ. Εφόσον εγκριθεί η αύξηση του αφορολόγητου ορίου, το οικονομικό επιτελείο θα εφαρμόσει, σύμφωνα με πληροφορίες, μια κλίμακα με 4 ή 5 φορολογικά κλιμάκια.

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν η τρόικα δεν επιτρέψει την αναπροσαρμογή του αφορολογήτου, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει περισσότερα κλιμάκια, 5 ή 6, προκειμένου να ελαφρύνει τους οικονομικά ασθενέστερους. Δηλαδή θα θεσπιστούν κλιμάκια που θα ανακουφίζουν όσους έχουν εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ.

Οι συζητήσεις για τις αλλαγές στη φορολογία θα ξεκινήσουν με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου, ενώ το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιασθεί τον Σεπτέμβριο και αφού προηγουμένως η κυβέρνηση ολοκληρώσει τις επαφές της με τους κοινωνικούς εταίρους για τις επερχόμενες αλλαγές.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 και θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, το νέο περιουσιολόγιο και την απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Αναφορικά με το περιουσιολόγιο, οι φορολογούμενοι θα υποβάλουν το 2013 μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις ηλεκτρονική δήλωση «πόθεν έσχες». Στο νέο ηλεκτρονικό έντυπο θα συμπληρώσουν στοιχεία για την κινητή και την ακίνητη περιουσία που κατέχουν σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή