ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί μείωση ΦΠΑ στο 9% στον κλάδο εστίασης

Την άμεση μείωση του ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης από το 23% που είναι σήμερα στο επίπεδο των αρχών του 2010, δηλαδή στο 9%, ζητεί με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ, η μείωση του ΦΠΑ και μάλιστα άμεσα καθίσταται αναγκαία, καθώς ο υπερδιπλασιασμός του από τις αρχές του 2010, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, οδήγησε σε διάστημα 2,5 ετών σε αισθητή κάμψη τον κλάδο, ενώ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα για την κυβέρνηση έσοδα. Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης έχει υποχωρήσει κατά 40%, επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ενώ έχουν χαθεί 30.000 άμεσες θέσεις απασχόλησης.

«Το περασμένο φθινόπωρο η τότε κυβέρνηση αποφάσισε μεταξύ των άλλων να προχωρήσει στην αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης από 13% στο 23%, μια αύξηση δηλαδή κατά 80% περίπου. Εάν, μάλιστα, ληφθεί υπόψη ότι στις αρχές του 2010 ο συντελεστής αυτός ήταν στο 9%, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η επιβάρυνση στον κλάδο της εστίασης στη διάρκεια των δυόμισι τελευταίων ετών έχει υπερδιπλασιαστεί – αύξηση κατά 156%» σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ.

Την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB ενέκρινε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΥΠΕΚΑ, από την εγκατάσταση του αγωγού θα υπάρξουν μικρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, οι οποίες είναι βραχυπρόθεσμες και αναστρέψιμες. Τονίζεται ακόμη ότι ο αγωγός δεν διέρχεται από περιοχές

Νatura.

Καθυστερούν προνοιακά επιδόματα των ΑμεΑ

Την άμεση παρέμβαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων και του διατροφικού επιδόματος διμήνου Μαΐου – Ιουνίου ζητεί με επιστολή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Οπως σημειώνει η Συνομοσπονδία, οι δικαιούχοι ΑμεΑ στην πλειονότητά τους έχουν ως μοναδικό μέσο επιβίωσης το προνοιακό επίδομα με το οποίο προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της καθημερινότητας. Η ΕΣΑμεΑ προσθέτει πως η καθυστέρηση στην καταβολή των επιδομάτων του διμήνου Μαρτίου – Απριλίου αιτιολογήθηκε λόγω των διαδικασιών της διαδικασίας της απογραφής. Υπογραμμίζει όμως πως νέα καθυστέρηση στην καταβολή των επιδομάτων του διμήνου Μαΐου – Ιουνίου δεν μπορεί να αιτιολογηθεί.

Με τον δεύτερο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ε.Ε. η Ελλάδα

Τον χαμηλότερο ετήσιο εναρμονισμένο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην E.E. είχε τον Ιούνιο η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 1,0% από 0,9% τον Μάιο. Η μεγάλη υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες οφείλεται στη βαθιά ύφεση και στην υποχώρηση της εσωτερικής ζήτησης. Η ίδια διαπίστωση ισχύει και για τις άλλες χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, οι οποίες ακολουθούν σε χαμηλά ποσοστά την Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, αμετάβλητο στο 2,4% παρέμεινε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Διαμορφώθηκε, έτσι, για 19ο συνεχή μήνα πάνω από το επίπεδο του 2%, βάσει του οποίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κρίνει την ύπαρξη μεσοπρόθεσμης σταθερότητας τιμών ή μη. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά παρατηρούνται στη Σουηδία (0,9%), την Ελλάδα (1,0%) και τη Βουλγαρία (1,6%) και τα υψηλότερα στην Ουγγαρία (5,6%), την Εσθονία (4,4%) και τη Μάλτα (4,4%).

Στον εισαγγελέα ο φάκελος για το έργο στον Προβλήτα Ι

Την αποστολή στον εισαγγελέα του φακέλου της πειθαρχικής έρευνας, η οποία διεξήχθη για τους λανθασμένους υπολογισμούς που έγιναν την περίοδο 2007-2009 για την κατασκευή του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (Προβλήτας I) στο Ικόνιο, αποφάσισε η διοίκηση του ΟΛΠ. Επίσης, αποφασίσθηκε η επιβολή πειθαρχικών ποινών σε στελέχη του ΟΛΠ για βαρεία αμέλεια στην εκτέλεση των καθηκόντων τους και η πρόσληψη με προσκλήσεις ενδιαφέροντος Συμβούλων Συντονισμού Εργων και Ποιοτικού Ελέγχου Εργων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΛΠ η έρευνα και οι διαφορές που προέκυψαν κατά τη διαδικασία οριστικής παραλαβής του έργου αφορούσαν: το έργο «Κατασκευή Προβλήτα I στο ΣΕΜΠΟ Ν.Ικονίου», το οποίο προκηρύχθηκε το 2003, με σύμβαση που υπεγράφη το 2005 και περαιώθηκε το 2009 και το έργο «Προέκταση Προβλήτα I ΣΕΜΠΟ», το οποίο ανετέθη απευθείας λόγω ειδικής φύσης στον ίδιο ανάδοχο το 2008 και ολοκληρώθηκε το 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή