Μέσω της ΔΕΗ το τέλος ακινήτων, σε πέντε δόσεις

Μέσω της ΔΕΗ το τέλος ακινήτων, σε πέντε δόσεις

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον λογαριασμό της ΔΕΗ θα καταβληθεί και φέτος το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, αλλά σε 5 διμηνιαίες δόσεις αντί για δύο που ίσχυε πέρυσι. H απόφαση είναι οριστική και ανακοινώθηκε επισήμως χθες από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση, αναζήτησε χωρίς αποτέλεσμα εναλλακτικές λύσεις.

«Σύμφωνα με όσα προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία και λόγω τεχνικών δυσχερειών και χρονικών περιορισμών, ο τρόπος είσπραξης του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) δεν είναι εφικτό να τροποποιηθεί. Κατά συνέπεια το τέλος ακίνητων θα εξακολουθήσει να εισπράττεται από τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους, αλλά σε πέντε διμηνιαίες δόσεις αντί των δύο που ίσχυσαν για το τέλος του 2011, αρχής γενομένης από τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν εφεξής», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνει επίσης ότι η επιβολή του τέλους για το 2012 ήταν μια υποχρέωση που είχε ήδη προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012, ενώ από το 2013 θα αντικατασταθεί από ένα Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- ήδη έτοιμες για να εκδώσουν τους πρώτους λογαριασμούς με το ΕΕΤΗΔΕ, αφού είχαν πάρει σχετικές εντολές από την περασμένη εβδομάδα, παρότι οι προσπάθειες για αποσύνδεσή του από τον λογαριασμό ρεύματος συνεχίζονταν. Στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε γίνει σαφές ότι η τρόικα θεωρούσε επισφαλή την είσπραξη των εσόδων σε μια τέτοια περίπτωση και ότι θα έπρεπε να εμφανιστούν πρόσθετα έσοδα. Αυτό πιστοποιεί και η απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Ολι Ρεν σε σχετική με το ειδικό τέλος ακινήτων ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου. Χαρακτηρίζει το μέτρο «ασύνηθες» και «αναγκαστικό», προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που είχε στην είσπραξη των φόρων ακίνητης περιουσίας, και σημειώνει ότι με την εισαγωγή του τέλους, ο φόρoς ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα εναρμονίστηκε με τα κρατούντα στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή