Εξοικονόμηση 69 εκατ. σε νοσοκομεία από 65 ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς

Εξοικονόμηση 69 εκατ. σε νοσοκομεία από 65 ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δραματικές σπατάλες δεκαετιών στο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων, που διόγκωσαν τα χρέη τους και αποτελμάτωσαν οικονομικά το σύστημα της Υγείας, αποκαλύπτουν τα στοιχεία από τους ηλεκτρονικούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς, που εφαρμόζονται πλέον από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις δημοπρασίες, μέσω της ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης, επιτεύχθηκαν πρόσθετες μειώσεις τιμών, οι οποίες έφτασαν σε ποσοστό έως και 92,66% σε σχέση με την τιμή έναρξης, η οποία είχε οριστεί από την ΕΠΥ μετά την υποβολή κλειστών γραπτών προσφορών από τους συμμετέχοντες, εξοικονομώντας στο Δημόσιο 69 εκατ. από τον αρχικό προϋπολογισμό. Για να γίνει αντιληπτό το εύρος της επιβάρυνσης που υφίστατο, αρκεί να αναφερθεί ότι από τους 65 ηλεκτρονικούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς, η μέση μείωση της σχετικής δαπάνης, σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα, είναι της τάξης του 36,67%.

Ειδικότερα, με τον αρχικό προϋπολογισμό των 65 διαγωνισμών, που υπολογιζόταν στα 124,03 εκατ. ευρώ, η τιμή εκκίνησης ετέθη (σε σταθμισμένο μέσο όρο) στα 88,14 εκατ. και τελικά οι προσφορές υποχώρησαν στα 55,8 εκατ. Και αυτό διότι οι συμμετέχοντες, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, προέβησαν σε αλλεπάλληλα μειοδοτικά χτυπήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν τις παραγγελίες, συμπιέζοντας σημαντικά το κόστος για το Δημόσιο. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα δεδομένα της Business Exchanges (BE), η οποία συνεργάζεται εδώ και δύο χρόνια με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.

Τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα στην περίπτωση της Business Exchanges προέκυψαν πριν από ένα χρόνο με τη διεξαγωγή 4 πιλοτικών διαγωνισμών. Ηταν η πρώτη φορά που καταγράφηκε δραστική μείωση των τιμών των φαρμακευτικών ουσιών για το ελληνικό Δημόσιο, σημειώνουν στην εταιρεία. Ο δεύτερος κύκλος περιέλαβε 23 ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς και έλαβε χώρα τον Νοέμβριο που πέρασε.

Το οικονομικό όφελος για την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας και το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήταν και πάλι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού σε όλες τις δημοπρασίες μέσω της ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης επιτεύχθηκαν πρόσθετες μειώσεις τιμών σε σχέση με την τιμή έναρξης, η οποία ορίστηκε μετά το άνοιγμα των γραπτών προσφορών.

Η ΕΠΥ υπέγραψε έτσι νέα σύμβαση συνεργασίας με την Business Exchanges για την εκτέλεση άλλων 100 ηλεκτρονικών δημοπρασιών, καθώς και για την ένταξη των νοσοκομείων της ΕΠΥ στο σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών για την υλοποίηση της συμφωνίας πλαισίου. Στο πλαίσιο της νέας αυτής σύμβασης, ο τρίτος κύκλος 35 ηλεκτρονικών δημοπρασιών έγινε τον Μάρτιο 2012, ενώ τον ίδιο μήνα ξεκίνησε και η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών για Stents στα νοσοκομεία–φορείς της ΕΠΥ. Ετσι οι παραγγελίες από τα νοσοκομεία προς τους προμηθευτές διαβιβάζονται ηλεκτρονικά, όπως και οι παραδόσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στην ΕΠΥ να μπορεί να παρακολουθεί τα διακινούμενα προϊόντα, τα οποία η ίδια θα έχει προδιαπραγματευτεί για λογαριασμό των νοσοκομείων μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού είτε μέσω συμφωνίας πλαισίου (Call Οffs).

Προς το παρόν, έχουν διεξαχθεί με επιτυχία Call offs από 23 νοσοκομεία–φορείς της ΕΠΥ και έχουν υποβληθεί οι πρώτες ηλεκτρονικές παραγγελίες στο σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών. Οι διενεργούμενοι διαγωνισμοί δεν αφορούν μόνον ιατροφαρμακευτικό υλικό αλλά και απλές προμήθειες, όπως στην περίπτωση της προμήθειας μηχανογραφικού εξοπλισμού για το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή την προμήθεια γιαουρτιών για το νοσοκομείο Ερυθρός.

Με την προσπάθεια μείωσης των δημοσίων δαπανών να κορυφώνεται και το εύρος της σπατάλης που αποκαλύπτεται, προκύπτει εύλογα το ερώτημα γιατί άργησε τόσο να εφαρμοστεί το σύστημα ηλεκτρονικών μειοδοτικών διαγωνισμών. Και αυτό, διότι από το 2004 η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε αρχίσει να διαμορφώνει το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο που αφορά τη χρήση δυναμικών συστημάτων αγορών και ειδικά των πλειστηριασμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή