ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα οφέλη από τη διείσδυση των φωτοβολταϊκών

Οφέλη πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ετησίως για τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τη ΔΕΗ και, κατ’ επέκταση, τους καταναλωτές συνεπάγεται η υψηλή διείσδυση των φωτοβολταϊκών. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ που εκπονείται για λογαριασμό του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών. O ΣΕΦ δημοσιοποίησε χθες τα πρώτα ευρήματα της μελέτης για την περίοδο 2013-2014. Προκύπτει ότι από την εκτιμώμενη για το τέλος του 2012 εγκατεστημένη ισχύ των 1.200 MWp φωτοβολταϊκών, μειώνεται η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) έως και κατά 4,3 ευρώ η μεγαβατώρα (μείωση 7%). Αυτό σημαίνει ότι, το όφελος για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας τη διετία 2013-2014 ξεπερνά ήδη τα 400 εκατ. ευρώ. Από την περαιτέρω εγκατάσταση MWp το 2013 και 2014, προκύπτει μια επιπλέον μείωση της ΟΤΣ έως και 2,7 ευρώ η μεγαβατώρα σε ένα επιπλέον όφελος της τάξης των 170 εκατ. ευρώ. H συνολική ωφέλεια για τη ΔΕΗ, θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014, ακόμη και αν δεν εγκατασταθεί ούτε ένα νέο φωτοβολταϊκό. Με την περαιτέρω εγκατάσταση 1.200 MWp φωτοβολταϊκών το 2013 και 2014, το όφελος αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΣΕΦ σχεδόν θα διπλασιασθεί.

Το πράσινο φως για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ενέκρινε η Β’ Επαναληπτική συνέλευση των μετόχων της Avenir που πραγματοποιήθηκε χθες. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 12 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών, διά εκδόσεως 80.000.000 νέων ονομαστικών μετοχών λόγω μείωσης των ιδίων κεφαλαίων κάτω του μισού του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Τουριστική προβολή

Επειτα από τρία χρόνια παντελούς διαφημιστικής απουσίας μέσω των παραδοσιακών καναλιών προβολής του ελληνικού τουριστικού προορισμού στο εξωτερικό, το 2013 η χώρα μας θα επανατοποθετηθεί όπως όλοι οι ανταγωνιστές μας στις ξένες αγορές. Τη σχετική πρωτοβουλία εξήγγειλε, χθες, το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ η υπουργός Τουρισμού κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, ενόψει της επόμενης σεζόν, διευκρινίζοντας ότι θα ληφθεί υπόψη ότι τα κονδύλια είναι περιορισμένα. Επίσης, συμπλήρωσε ότι δεν θα σταματήσει η τουριστική προβολή της χώρας στο εξωτερικό και μέσω των νέων τεχνολογιών.

Μείωση εισοδημάτων στο 91% των εργαζομένων

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 91% των Ελλήνων εργαζομένων έχει υποστεί μείωση στον μισθό του, το 3% έχει αύξηση και το 6% συνεχίζει να παίρνει τον ίδιο μισθό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν χθες στα γραφεία της ΓΣΕΕ από τη γενική γραμματέα της διεθνούς συνομοσπονδίας Σάραν Μπάροου, η οποία είχε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βρούτση από τον οποίο ζήτησε να αποκατασταθούν οι οργανισμοί κοινωνικής πολιτικής, όπως οι οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας.

Η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία εκπροσωπεί 175 εκατομμύρια εργαζομένους σε 153 χώρες με 308 οργανώσεις – μέλη. Η παγκόσμια έρευνα του κλιμακίου της γίνεται επιλεκτικά σε χώρες στις οποίες καταγράφονται βαρύτατες παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Sprider Stores: έκθεση φορολογικής συμμόρφωσης

Η Sprider Stores παρέλαβε από τον νόμιμο ελεγκτή της την έκθεση φορολογικής συμμόρφωσης, με τύπο έκθεσης «Αδυναμία Εκφρασης Συμπεράσματος», βάσει του οποίου εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 82 παρ. 5 ν. 2238/1994. Το άρθρο αυτό προβλέπει την έκδοση εντολής ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και έχει ήδη καταθέσει τη σχετική αίτηση. Λόγω του τύπου της έκθεσης φορολογικής συμμόρφωσης, συντρέχει λόγος εξωλογιστικού προσδιορισμού του καθαρού εισοδήματος για τις ανέλεγκτες χρήσεις της εταιρείας και η διοίκηση θα προσφύγει άμεσα στην επιτροπή του άρθρου 70 με σκοπό την ελαχιστοποίηση του αποτελέσματος του ελέγχου. Οσον αφορά το θέμα της πιστοποίησης του ύψους των ασφαλισμένων ζημιών από τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι πραγματογνώμονες των ασφαλιστικών εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση δεν έχουν οριστικοποιήσει το ύψος των ασφαλιστικών αποζημιώσεων, κυρίως γιατί δεν έχουν παραλάβει ακόμη το αντίγραφο του φακέλου της πυρκαγιάς, το οποίο θα περιέχει και το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, από τον αρμόδιο εισαγγελέα πλημμελειοδικών, ο οποίος χειρίζεται το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή