Επιπλέον φόρους 6,5 δισ. καλούνται να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι

Επιπλέον φόρους 6,5 δισ. καλούνται να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αστρονομικό ποσό των 6,5 δισ. ευρώ υπολογίζει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από τους φορολογούμενους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων (έχουν εκκαθαρισθεί μέχρι στιγμής 3,3 εκατ. δηλώσεις και έχουν βεβαιωθεί φόροι ύψους 4 δισ. ευρώ).

Από τα 5,1 δισ. ευρώ που αρχικώς είχαν υπολογιστεί πλέον το ποσό έχει εκτιναχθεί στα 6,5 δισ. ευρώ, αλλά ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτά θα εισέλθουν στον κρατικό κορβανά.

Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι ο μοναδικός τρόπος να εισπραχθεί το τεράστιο αυτό ποσό, που λείπει από τα δημόσια ταμεία, είναι να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώσουν τους φόρους (εισοδήματος, εισφοράς αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος) σε δόσεις. Σημειώνεται ότι το περυσινό διάστημα οι επιπλέον φόροι που είχαν καταβληθεί από τους φορολογούμενους έφτασαν τα 2,7 δισ. ευρώ ποσό υποπολλαπλάσιο των φόρων που πρέπει να καταβάλουν φέτος. Η σημαντική αύξηση των φόρων οφείλεται στη μείωση του αφορολογήτου ορίου, στα σκληρά τεκμήρια που αφορούν ακόμα και όσους έχουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ, καθώς και στη δραστική περικοπή των φοροαπαλλαγών.

Από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι δύο στους τρεις φορολογούμενους είναι υπόχρεοι σε πρόσθετους φόρους, όταν το περυσινό διάστημα η αναλογία αυτή ήταν ένας προς πέντε. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν φόρους που κατά μέσο όρο φθάνουν τα 1.700 ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι επί συνόλου 5,7 εκατομμυρίων που θα υποβάλουν φέτος φορολογική δήλωση, θα καταβάλλουν υψηλότερους φόρους από ό,τι πέρυσι, ενώ αρκετοί από αυτούς θα πληρώσουν για πρώτη φορά, πάρα το γεγονός ότι έχουν συρρικνωθεί οι αποδοχές και οι συντάξεις.

Το περυσινό έτος οι επιστροφές φόρου ξεπερνούσαν τα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι επιστροφές φόρου ανέρχονται στο ποσό των 128 εκατ. ευρώ και όπως φαίνεται δεν θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, αυτό που ενδιαφέρει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι να καταφέρει να εισπράξει τα 6,5 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε έχει ήδη διαμηνύσει στην τρόικα την πρόθεσή της για τμηματική καταβολή των φόρων σε 10 δόσεις.

Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών, οι δόσεις θα φτάνουν τις 10 εφόσον το οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται μέχρι τα 50.000 ευρώ. Για οικογενειακό εισόδημα από 50.000 έως 100.000 ευρώ οι δόσεις θα φτάσουν τις 7, ενώ για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, οι δόσεις θα παραμείνουν ως έχουν, (τρεις διμηνιαίες).

Οσοι δηλαδή λάβουν το τριπλό εκκαθαριστικό σημείωμα (φόρος εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος) θα μπορούν να πληρώσουν τους φόρους ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος σε 7 ή 10 δόσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση να υποβληθεί εμπρόθεσμα μέχρι τις 31 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το τέλος της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων.

Οσοι καταβάλλουν τους φόρους σε 10 ισόποσες δόσεις θα πληρώσουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 το 70% της οφειλής (σε επτά δόσεις) και τους υπόλοιπους 3 μήνες το 30% της οφειλής.

Την ίδια στιγμή η ηγεσία του υπουργείου θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα για νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η ρύθμιση θα προβλέπει την εξόφληση των οφειλών αυτών είτε εφάπαξ με διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων είτε σε 2 έως και 60 μηνιαίες δόσεις με χαμηλότερες ωστόσο εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων.

Στη ρύθμιση δεν αποκλείεται εφόσον εγκριθεί και από τους πιστωτές μας να μπορέσουν να υπαχθούν και οφειλέτες με χρέη υψηλότερα των 10.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και άνω των 75.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή