Ζημίες για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας

Ζημίες για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και η ραγδαία μείωση της πιστωτικής επέκτασης, αποτυπώνονται πλήρως στους ισολογισμούς του 2011 των επιχειρήσεων, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Οπως προκύπτει από έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, η δυναμική της ύφεσης, που βαίνει εντεινόμενη (6,5% το α΄ τρίμηνο του 2012) συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τον γενικό δείκτη της εγχώριας παραγωγής, που τον Μάιο του 2012 μειώθηκε κατά 2,9%.

Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι οι επιχειρήσεις προοδευτικά ωθούνται σε μία αδιέξοδη και ζημιογόνο πορεία. Ετσι, το 2011, το 54,8% των εταιρειών ήταν ζημιογόνες και το 45,2% κερδοφόρες, ενώ το 2010 το 51,8% ήταν ζημιογόνες και το 48,2% κερδοφόρες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στη Θεσσαλία όπου ο αριθμός των ζημιογόνων επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 5%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στη Στερεά Ελλάδα είναι κοντά στο 2%.

Το κυκλοφορούν ενεργητικό το 2011 υποχώρησε στα 2,8 δισ. ευρώ από 4,1 που ήταν το 2007.

Από την άλλη πλευρά, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις έχουν περιοριστεί λόγω της μείωσης των δανείων και πέρυσι ήταν 1,8 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ το 2007. Αντίθετα αυξήθηκαν οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις καταδεικνύοντας την ύπαρξη επενδυτικής δραστηριότητας και πέρυσι διαμορφώθηκαν στα 934 εκατ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή