Μείωση φορολογικών συντελεστών και του ΦΠΑ προτείνει η ΕΣΕΕ

Μείωση φορολογικών συντελεστών και του ΦΠΑ προτείνει η ΕΣΕΕ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος, η σταδιακή μείωση του ΦΠΑ και η καθιέρωση του flat tax 15% για τις επιχειρήσεις αποτελούν τις βασικές από τις 10 προτάσεις της ΕΣΕΕ για το νέο φορολογικό. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος των εμπόρων (ΕΣΕΕ), κ. Βασίλης Κορκίδης, μετά τη συνάντησή του χθες με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη, οι προτάσεις αυτές αποτελούν και δεσμεύσεις της κυβέρνησης και θα πρέπει να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του νέου φορολογικού νόμου. Επίσης, ο κ. Κορκίδης επανέλαβε ότι η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων και στοιχείων, οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις αλλά και η ηλεκτρονική καταβολή ΦΠΑ είναι πάγια αιτήματα του εμπορίου, αφού καταργούν τις όποιες αχρείαστες «χειραψίες» και περιορίζουν τη φοροδιαφυγή.

«Το ζητούμενο της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι η ξεκάθαρη αποτύπωση στις φορολογικές δηλώσεις όλων των εσόδων και εξόδων, ενώ θα πρέπει να επιβάλλεται φόρος στη διαφορά πραγματικού εισοδήματος και δαπανών, ώστε να σταματήσει επιτέλους η άδικη φορολόγηση επί ανύπαρκτων τεκμαρτών εισοδημάτων», δήλωσε ο κ. Κορκίδης, διευκρινίζοντας ότι με την αναγνώριση όλων των δαπανών και την έκπτωσή τους από το εισόδημα, αντί ποσοστού από τον φόρο, θα λειτουργήσει σωστά το μέτρο συλλογής αποδείξεων με ή χωρίς τη χρήση φοροκάρτας και κάθε άλλης μορφής πλαστικού χρήματος.

Η ΕΣΕΕ επίσης προτείνει τον ορισμό και τη νομοθέτηση της μικρομεσαίας ατομικής και προσωπικής υπερχρεωμένης επιχείρησης με συγκεκριμένα κριτήρια τζίρου, οφειλών και δανεισμού κατά τη διάρκεια της τριετίας της κρίσης, με σκοπό να βοηθηθούν και να συνεχίσουν να λειτουργούν. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να είναι η εκλογίκευση των ποινικών διώξεων και κυρίως η αναστολή της αυτόφωρης διαδικασίας στους χιλιάδες μικρομεσαίους με βεβαιωμένες οφειλές που αδυνατούν να τις καταβάλουν λόγω ανέχειας.

Ακόμη, για κάθε μέτρο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει να θεσπιστεί το αντίμετρο συμβολικής έκπτωσης φόρου στις εμπρόθεσμες και εφάπαξ καταβολές φόρου ως κίνητρο αναγνώρισης της συνεπούς φορολογικής συμπεριφοράς.

Επίσης, ανάμεσα στις 10 προτάσεις της ΕΣΕΕ προβλέπονται:

– Ρύθμιση των οφειλομένων σε πολλές δόσεις ανεξαρτήτως ποσού και νομικής μορφής εταιρείας και περίοδος «παγώματος» έξι μηνών, μέχρι τέλος του χρόνου και όχι χαρίσματος, όλων των ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να συνέλθει η αγορά και να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.

– Αμεση ρύθμιση για φορολογία της ακίνητης περιουσίας, με το ΦΑΠ, με αφορολόγητο όριο στα 400.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, με απαλλαγή φόρου για όσα ακίνητα είναι ανεκμετάλλευτα και για όσο χρονικό διάστημα, αυτά δεν αποφέρουν έσοδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή