Μείωση βασικού μισθού κατά 5% προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ στη ΓΣΕΕ

Μείωση βασικού μισθού κατά 5% προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ στη ΓΣΕΕ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση του μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης κατά 5% θα προτείνει στη ΓΣΕΕ η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών- Βιοτεχνών-Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ). Την πρόταση προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος με δηλώσεις του, στο πλαίσιο παρουσίασης της εξαμηνιαίας έρευνας της Συνομοσπονδίας, για την κατάσταση και τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά. «Θα καλέσουμε τη ΓΣΕΕ σε διάλογο σε μια προσπάθεια να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας που θα ικανοποιεί όλους μας. Η πρότασή μας είναι να συμφωνήσουμε σε μια μείωση του βασικού μισθού των 751 ευρώ κατά 5%» είπε ο κ. Ασημακόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως αύριο αναμένεται να υπογραφεί η κλαδική σύμβαση στο εμπόριο, η οποία εκτιμάται ότι θα προβλέπει κατώτατο μισθό στα 860 ευρώ.

Οι συζητήσεις για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα διεξαχθούν σε συνθήκες πραγματικής ασφυξίας για τον κλάδο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας που παρουσίασε χθες το προεδρείο της ΓΣΒΕΕ. Περίπου 190.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν το επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ η απώλεια θέσεων εργασίας υπολογίζεται σε 260.000. O τζίρος μειώθηκε κατά 34,8% το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011. Οι μισές επιχειρήσεις δεν πληρώνουν μισθούς στην ώρα τους, ενώ όπως τόνισε ο κ. Ασημακόπουλος το 40% των αυτοαπασχολούμενων μικρομεσαίων δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επειδή αδυνατεί να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ.

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2012 προβλέπεται απώλεια 110.000 θέσεων μισθωτής εργασίας, ενώ εκτιμάται ότι 78.000 θέσεις εργασίας, χάθηκαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Σύμφωνα με την έρευνα 4 στις 10 επιχειρήσεις (40,5%) προχώρησαν σε μείωση ωρών ή ημερών εργασίας σε κάποιους υπαλλήλους. Οι επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό θεωρούν ως σημαντικότερο εμπόδιο τα λειτουργικά έξοδα (44,3%), τις ασφαλιστικές εισφορές (41,3%) και τους μισθούς (9,9%). H έρευνα καταγράφει πάντως, σταδιακή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, αφού το 30% θεωρεί ασφαλείς τις καταθέσεις του στις ελληνικές τράπεζες έναντι 22% τον Ιανουάριο του 2012. Το θέμα της ρευστότητας παραμένει το βασικότερο πρόβλημα των επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 75,7% των επιχειρηματιών αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει προσωπικές καταθέσεις για να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησης. Το 39,8% των επιχειρήσεων προτάσσει ως σημαντικότερο μέτρο τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Θα πρέπει να σημειωθεί τέλος, ότι η εγκληματικότητα έχει επηρεάσει αρνητικά το 36,3% των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα αυτών που έχουν έδρα την Αττική, ενώ ανάλογο ποσοστό δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή