Πληρωμή φόρων σε 10 δόσεις σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών

Πληρωμή φόρων σε 10 δόσεις σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διορία έξι ημερών έχουν περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι προκειμένου να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, ενώ μέχρι την Τρίτη κατά πάσα πιθανότητα θα έχει εκδοθεί η ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των φόρων σε 10 δόσεις για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά 3,4 εκατομμύρια δηλώσεις, οι εφορίες έχουν παραλάβει και αποστείλει στη Γενική Γραμματεία Πληρο­φοριακών Συστη­μάτων 900.000 δηλώ­σεις, ενώ περίπου 400.000 δηλώ­σεις ανα­μέ­νεται να αποσταλούν από τις ΔΟΥ τις επό­μενες μέρες. Συνεπώς υπολεί­πονται ένα εκα­τομμύριο δηλώ­σεις για να ολοκλη­ρωθεί η σχε­τική διαδι­κασία (οι δηλώσεις που έχουν εκκαθαρισθεί ανέρ­χονται σε 3.086.571).

Εφόσον το υπουργείο Οικονομικών προλάβει και θέσει σε ισχύ τη ρύθμιση για τμηματική καταβολή των φόρων πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, οι φορολογούμενοι με εισοδήματα έως και 100.000 ευρώ μπορούν να υπαχθούν σε αυτή και να πληρώσουν τους φόρους σε 10 δόσεις. Στην περίπτωση που η ρύθμιση τεθεί σε ισχύ μετά την 31η Ιουλίου, οι υπόχρεοι που έχουν λάβει εκκαθαριστικό σημείωμα με ημερο­μηνία πληρωμής της πρώ­της δόσης μέχρι 31/7 θα πρέπει να κατα­βάλουν τους φόρους που αναλογούν και το υπό­λοιπο ποσό να κατα­νε­μη­θεί σε 10 δόσεις.

Οπως αναφέρει ανώ­τατο στέλεχος του υπουρ­γείου Οικονο­μικών οι δόσεις θα είναι 10 εφόσον το οικογε­νειακό εισόδημα ανέρχεται μέχρι τα 100.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση σημειώνει το ίδιο στέλεχος είναι η δήλωση να υποβληθεί εμπρόθεσμα μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που επεξεργάσθηκαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών:

1. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους σε δόσεις.

2. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 θα πρέπει να έχει καταβληθεί το 70% της οφειλής και τους υπόλοιπους 3 μήνες το 30% της οφειλής. Αυτό μπορεί να μην ενδιαφέρει τόσο πολύ τους φορολογούμενους αλλά ενδιαφέρει το υπουργείο Οικονομικών δεδομένου ότι οι εισπράξεις μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2013 (εφόσον αφορούν φόρους του προηγούμενου έτους) εγγράφονται στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2012.

3. Οσοι έχουν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ θα καταβάλλουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις με βάση το ισχύον σύστημα δηλαδή σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

4. Σε περίπτωση υποβολής του αιτήματος για τμηματική καταβολή των φόρων, μετά την προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση και το ληξιπρόθεσμο ποσό για να γίνει δεκτό το αίτημα των περισσότερων δόσεων.

5. Η ρύθμιση θα αφορά μόνο όσους φορολογούμενους θα υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους. Οσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση δεν χάνουν μόνο τη ρύθμιση για τμηματική καταβολή αλλά και το αφορολόγητο όριο, ενώ θα έχουν πρόστιμο και 1,5% τον μήνα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους κι έτσι δεν θα μπορούν να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ.

Ληξιπρόθεσμα

«Παλεύουμε προκειμένου να επεκταθεί η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε 60 δόσεις, καθώς και να μπορέσουν να υπαχθούν σε αυτήν περισσότεροι οφειλέτες του Δημοσίου». Αυτό αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο υποστηρίζει ότι υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από την τρόικα για επέκταση της ρύθμισης, ωστόσο σημειώνει ότι πλέον έχουν καταλάβει ότι είναι ο μοναδικός τρόπος τη δεδομένη στιγμή να εισέλθουν χρήματα στον κρατικό κορβανά. Με την ισχύουσα ρύθμιση δικαίωμα υπαγωγής έχουν τα φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 10.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις με οφειλές που δεν ξεπερνούν τα 75.000 ευρώ. Το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι η πλειονότητα των οφειλετών χρωστάει ποσά που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ αλλά λόγω της οικονομικής συγκυρίας είναι δύσκολο να καταβληθούν σε 12 δόσεις. Αυτή είναι και η επιχειρηματολογία του υπουργείου Οικονομικών σε συνδυασμό με τους δεκάδες φόρους που πρέπει να καταβάλλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα μέχρι το τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή