Ερχεται νέο «ψαλίδι» σε συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα

Ερχεται νέο «ψαλίδι» σε συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οχι μόνο θέσπιση πλαφόν στα 2.000 έως 2.200 ευρώ για το σύνολο των ποσών από κύριες συντάξεις, που λαμβάνει ένας ασφαλισμένος, αλλά και νέες οριζόντιες μειώσεις συντάξεων, κλιμακωτά για ποσό σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, καθώς και δραστική περιστολή των βοηθημάτων που χορηγεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μέσω 89 επιδομάτων, εξετάζει η κυβέρνηση.

Σύσκεψη

Το περίγραμμα των τελικών αποφάσεων αναμένεται να δοθεί σήμερα στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, κ. Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη. Ωστόσο, ήδη από τις πληροφορίες που διέρρευσαν, προκύπτει δραματική επανάληψη των παρεμβάσεων σε συντάξεις, επικουρικά, εφάπαξ και επιδόματα για την εξοικονόμηση ποσού ύψους 5,1 δισ. ευρώ που αναλογούν στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των 11,6 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα για το χρονικό διάστημα 2012-2014.

Τα μέτρα θα είναι επώδυνα και πάλι για τους συνταξιούχους, αλλά ειδικότερα για όλους όσοι λαμβάνουν κύρια ή κύριες συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ. Ταυτοχρόνως, στο τραπέζι έχει τεθεί ακόμη και η επανεξέταση της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ προκειμένου να αποκλειστούν από το προνοιακό της κομμάτι όσοι έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές. Δηλαδή, εάν ο ασφαλισμένος έχει συμπληρωματικά εισοδήματα και ταυτοχρόνως λαμβάνει κατώτατη σύνταξη 486 ευρώ θα του αφαιρεθεί το προνοιακό κομμάτι ύψους 302 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξετάζεται σοβαρά και η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων εφόσον το φορολογητέο εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 25.000 ευρώ.

Ταυτοχρόνως και ανάλογα με το ύψος στο οποίο θα οριοθετηθεί το πλαφόν για το άθροισμα των συντάξεων εξετάζεται και ένας νέος γύρος παρακρατήσεων για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρακράτηση θα είναι 5% για το ποσό σύνταξης από 1.000 έως 1.400 ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο τμήμα άνω των 1.400 ευρώ και μέχρι το ανώτατο πλαφόν θα προστίθεται άλλη μια μείωση 10%.

Στους φορείς του Δημοσίου που χορηγούν εφάπαξ βοηθήματα έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η μείωση θα ξεκινά από 22,7%, ενώ βέβαιες θεωρούνται και οι παρεμβάσεις σε περίπου 21 επικουρικά Ταμεία.

Ενιαίο μισθολόγιο

Επίσης, στα μέτρα που εισηγούνται τα υπουργεία στη σύσκεψη των τριών αρχηγών περιλαμβάνονται η αναδρομική επιβολή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ (Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί) και η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων σε όλα τα κοινωνικά επιδόματα πλην του ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) και του επιδόματος ανεργίας.

Επίσης, έως αργά χθες το βράδυ εξεταζόταν η επιβολή ετήσιου πλαφόν, ύψους 1.500 ευρώ, στη συμμετοχή των ασφαλιστικών Ταμείων για το κόστος ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης ανά ασφαλισμένο, ενώ δεν αποκλείστηκε και η περικοπή 10% στα αναδρομικά από την 1η Ιουλίου στα ειδικά μισθολόγια, πλην αυτών που αφορούν τους μάχιμους αστυνομικούς και τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Επιπλέον περικοπές μισθών θα υποστούν στις αμοιβές τους και τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και των ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης), ενώ θα κληθούν ακόμη και οι «αιώνιοι φοιτητές» να εισφέρουν με ένα ποσό διδάκτρων στην εξοικονόμηση πόρων του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή