Alpha Bank: Να μη διαπραγματευτούμε με φοβικά σύνδρομα

Alpha Bank: Να μη διαπραγματευτούμε με φοβικά σύνδρομα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν μπορούμε να παραστούμε στις διαβουλεύσεις με την τρόικα με το φοβικό σύνδρομο ότι δεν έχει γίνει τίποτα». Αυτό τονίζεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank, στο οποίο αναφέρεται ότι έχουν γίνει πολλά, παρά τις ευρέως διαδεδομένες στη χώρα μας απόψεις περί αποτυχίας του Μνημονίου. Οι μελετητές της Alpha Bank υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει αξιοσημείωτη προσαρμογή και έχει θέσει τις βάσεις για την έξοδό της από την κρίση.

Πρωτογενές έλλειμμα

Παρά τις εξαιρετικά αρνητικές συνθήκες λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας και τη συνεπαγόμενη πολύ μεγάλη πτώση του ΑΕΠ της χώρας το 2011 και στο πρώτο εξάμηνο του 2012, λόγω κυρίως της κατάρρευσης του οικονομικού κλίματος καιτης εκροής των καταθέσεων που στέρεψαν τη ρευστότητα στην οικονομία, η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το πρωτογενές έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης κατά 45,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, ενώ οι εξαγωγές αγαθών ανήλθαν στα 8,62 δισ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έναντι 7,73 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα 2011 και αναμένεται να υπερβούν τα 22,5 δισ. ευρώ (10,6% του ΑΕΠ) το 2012, έναντι 20,23 δισ. ευρώ το 2011.

Οι αναλυτές σημειώνουν ωστόσο ότι: «Η κυβέρνηση θα περάσει διά πυρός και σιδήρου προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκαιρη καταβολή των δόσεων της χρηματοδοτικής βοήθειας και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με όπλο την απρόσκοπτη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και τη συνέχιση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Πρέπει, υπογραμμίζουν οι αναλυτές της τράπεζας, η κυβέρνηση να δώσει όλες της τις δυνάμεις για την αποτελεσματική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, που αποτελούν σήμερα τον καταλύτη για την επίτευξη της εξόδου της χώρας από την κρίση.

Ιδιωτικοποιήσεις

Σύμφωνα με το δελτίο οικονομικών εξελίξεων κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, θα πρέπει πάση θυσία να μην επαναληφθεί η εμπειρία του 2011. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον Σεπτέμβριο πέρυσι το ΔΝΤ πληροφορούσε την παγκόσμια οικονομική κοινότητα ότι το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης της Ελλάδος θα διαμορφωνόταν στο 189,1% του ΑΕΠ το 2012, ενώ στην περίφημη έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πριν από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2012 είχε αναθεωρήσει επί τα χείρω την εκτίμησή του για άνοδο του ελληνικού χρέους το 2012 στο 198% του ΑΕΠ.

Το κακό οικονομικό κλίμα που διαμορφώθηκε, και που επικρατούσε έως πρόσφατα στη χώρα, δεν έχει επιτρέψει ακόμη την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή