«Πράσινο φως» για την ενίσχυση των τραπεζών

«Πράσινο φως» για την ενίσχυση των τραπεζών

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχήμα για την προσωρινή ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Απρίλιο του 2012 το Ταμείο δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στις σχεδιαζόμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Στις 28 Μαΐου το ΤΧΣ διέθεσε στις τράπεζες προσωρινή χρηματοδότηση (bridge recapitalization) για να καλύψουν την περίοδο μέχρι την εφαρμογή της τελικής ανακεφαλαιοποίησης.

Πρόκειται για τα 18 δισ. ευρώ που έχουν κατευθυνθεί στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση τους σε ομόλογα του ΕFSF.

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστώσει κατά πόσον το μέτρο είναι σύμφωνο με τους κανόνες της Ε.Ε. στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων προς τις τράπεζες σε περιόδους κρίσης.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι το άνοιγμα της έρευνας είναι κοινή πρακτική για μεγάλα μεγέθη κρατικών ενισχύσεων μέσω έκτακτων σχημάτων.

«Οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν αυτή την περίοδο σε ακραίες συνθήκες» δήλωσε ο επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, Χοακίν Αλμούνια. «Η συμμετοχή τους στο PSI και η βαθιά ύφεση έχουν αποδυναμώσει τα κεφάλαιά τους. Η προσωρινή ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ διασφαλίζει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος». Πάντως, πρόκειται για προσωρινό σχήμα ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο θα γίνει μόνιμο και θα αυξηθεί αφού θα ολοκληρωθεί η διαδικασία προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων. Η σχετική διαδικασία έχει καθυστερήσει εξαιτίας των εκλογών, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις απέφυγαν να καθορίσουν τους όρους προεκλογικά. Αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή